Аржентина с жалба в ООН срещу британската "милитаризация" на Фолклендите

6408
Аржентина с жалба в ООН срещу британската "милитаризация" на Фолклендите

Аржентина ще внесе официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова британска милитаризация на Фолклендските острови. Това заяви президентката на Аржентина Кристина Кирхнер малко преди 30-годишнината от англо-аржентинската война за тази територия, предадоха световните агенции.

"Ще внесем жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, защото тази милитаризация поставя в сериозна опасност международната сигурност", заяви Кирхнер. "В момента те отново милитаризират Южния Атлантик. Няма как да изтълкуваме другояче изпращането на свръхмодерен ескадрен миноносец, който придружава престолонаследника", добави тя.

Уго Чавес и карибски държави подкрепиха Аржентина по фолкландския въпрос

Президентът на Венецуела Уго Чавес изрази готовност да подкрепи Аржентина в случай, че започне нов военен конфликт с Великобритания за ...

Великобритания изпрати принц Уилям на Фолклендските острови за месец и половина служба като пилот на спасителен хеликоптер, а на 31 януари британското министерство на отбраната обяви, че изпраща там най-новия си ескадрен миноносец "Безстрашен" (Dauntless). Корабът ще поеме бойно дежурство в близките месеци на мястото на фрегатата "Монтроуз". Според британската преса е възможно Лондон да изпрати на Фолклендските острови и ядрена подводница. Аржентина определи присъствието на принц Уилям на Фолклендските острови като провокация и го нарече "конкистадор".

"Малвинските острови вече не са кауза само на аржентинците и се превърнаха в кауза на латиноамериканците, в глобална кауза", заяви Кирхнер. Аржентина получи подкрепата на съседните страни - Бразилия, Уругуай и Чили - които ще затворят пристанищата си за всички кораби, носещи флага на Фолклендските острови.

Фолклендските острови са британска отвъдморска територия в южния Атлантик. Аржентина ги нарича Малвински острови и предявява претенции над тях. През април 1982 г. протече кратка, но кръвопролитна война между Аржентина и Великобритания за тези острови, които са били превзети от англичаните през 1833 г., а от 1892 г. са британска колония. На 2 април 1982 г. аржентинците превзеха Фолклендските острови, преодолявайки съпротивата на малочисления английски гарнизон. В продължилия до 14 юни 1982 г. конфликт Аржентина претърпя поражение и загуби 649 войници. Загубите на Великобритания са 255 души. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com