Белите бебета вече не са мнозинство в САЩ

8217
Белите бебета вече не са мнозинство в САЩ

Ражданията на бели бебета в САЩ вече не са мнозинство, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на страната, предаде БГНЕС.

Малцинствените раси - испаноезични, чернокожи, азиатци и други смесени раси, са възлизали на 50,4% от ражданията в годината до юли, което ги превръща в мнозинство за първи път в американската история, съобщава в. "Ню Йорк Таймс".

Този демографски обрат се очакваше от години в страната, основана от представители на европеидната раса, но разчитаща силно на работна ръка от африканските народи, и преминала през Гражданска война и битка за граждански права на расова основа.

В последните години ръстът на имигрантите от испаноговорящото население на Латинска Америка ускори загубата на статуса на мнозинство на ражданията на бели бебета, сочат данните от преброяването. Очаква се тенденцията да продължи, защото испаноезичното население е достигнало пика на плодовитостта си, а средната му възраст е 27 години, допълва изследването, цитирайки демографа Джефри Пасъл от Pew Hispanic Center.

В периода между 2000 и 2010 г. в САЩ броят на ражданията на испаноезични бебета е бил по-голям от броя на испаноезичните имигранти, пристигнали в страната, допълни Пасъл. Белите обаче продължават да съставляват най-голям единичен дял от общите раждания с 49,6% и остават мнозинство - 63,4% от населението като цяло, сочат данните.

Редактор: Яна Баярова

САЩ активизират действията си в Йемен

Главният съветник на президента на САЩ Барак Обама по национална сигурност и борба с тероризма Джон Бренън е в Йемен, за разговори за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com