Боливийски съдия гадае на листа от кока

5612
Боливийски съдия гадае на листа от кока

Боливийски съдия, който влиза и в Конституционния съд, призна, че гадае на листа от кока преди да вземе решение за присъдите, предаде БГНЕС.

В интервю за боливийската телевизия Хуалберто Куси заяви, че когато му предстои да вземе сложно решение, се "консултира" с листа от кока, предаде Би Би Си. Съдията уверява, че само следва традицията на племето си аймара.

Признанието му обаче би критикувано както от правителството, така и от опозицията. В отговор Куси се опита да успокои обществеността, че гадаенето върху листата не влияе на присъдите му. Той поясни, че получава само духовно ръководство от листата на коката и не разчита на тях при вземането на съдебните решения. Магистратът добави, че коката му помага да общува "с растения, животни, планини и реки".

Народите на планинската верига Андите, разпростираща се върху Перу, Боливия, Чили и Аржентина, от хилядолетия използват листата на коката като леко тонизиращо средство и лекарство, а също в религиозните ритуали. Активен защитник на листата кока е и президентът Ево Моралес, който е отглеждал кока. Той обаче категорично е против използването на листата за производството на кокаин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com