Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антибългарска доминация: Кой влиза в новото правителство на Северна Македония?

17 юни 2024, 09:24 часа • 2913 прочитания

Лидерът на антибългарската формация ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер на Северна Македония - Християн Мицкоски - представи проектосъстава на новото правителство на югозападната ни съседка.

Три четвърти от новите министри ще са от неговата партия и от водената от ВМРО-ДПМНЕ коалиция "Вашата Македония" - 15 от 20. Останалите са разпределени за движението ЗНАМ и коалицията от албански партии ВЛЕН, с които Мицкоски преговаряше за бъдещо правителство.

Беше прието решение броят на министерствата да се увеличи от 16 на 20. Мицкоски ще внесе предложението си за правителство и програмата му в парламента във вторник, 18 юни, а се очаква идния уикенд да има дебати и гласуване.

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ беше основна пречка да не се приемат конституционните промени в Северна Македония, с които българите трябваше да бъдат вписани в основния закон и така да бъдат гарантирани правата им.

Още: Мицкоски обеща за 100 дни да реформира "Македония"

Кои са членовете на новия кабинет?

Според проектосъстава зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски ще бъде вицепремиер и министър на транспорта. За министър на отбраната ще бъде предложен Владо Мисайловски, за министър на финансите - Гордана Димитриевска-Кочоска, а в трансформираното Министерство на външните работи, към което е добавена и търговията, ще седне също зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ и настоящ кмет на една от общините в Скопие Тимчо Муцунски. За министър на местното самоуправление ще бъде предложен Златко Перински, а за министър на информационното общество и цифровата трансформация - Стефан Андоновски.

Сегашният технически министър на вътрешните работи Панче Тошковски ще остане на тази позиция и в новото правителство. За министър на трансформираното Министерство на енергетиката, минното дело и минералните ресурси е определена Саня Божиновска. Министърът на земеделието, горите и водното стопанство в техническото правителство Цветан Трипуновски също ще остане на тази позиция, за министър на новото Министерство на културата и туризма ще бъде предложен актьорът Зоран Лютков, а бившият хандбалист Борко Ристовски ще бъде предложен за министър на спорта в новосъздаденото министерство, което замени Агенцията за младежта и спорта. За министър на образованието ще бъде предложена Весна Яневска, съобщи БТА.

Снимка: Християн Мицкоски, източник: ВМРО-ДПМНЕ

Още: Мицотакис към Мицкоски: Ще има неприятно преживяване, ако не спазвате Преспанското споразумение

Коалиционните партньори на ВМРО-ДПМНЕ

Двама вицепремиери Мицкоски ще има и от коалиционните си партньори от предизборната коалиция "Вашата Македония". Вицепремиер, отговарящ за отношенията между общностите, ще бъде председателят на Демократическата партия на сърбите Иван Стоилкович. Люпчо Димовски от Социалистическата партия ще бъде вицепремиер, отговарящ за политическата система, а другият коалиционен партньор от Демократични сили на ромите - Шабан Салиу - ще бъде министър без портфейл.

В последните дни и останалите партии, които преговаряха с ВМРО-ДПМНЕ за новото правителство на Северна Македония обявиха имената на своите бъдещи министри.

Една от партиите в коалицията ВЛЕН – "Алтернатива", информира, че централното ръководство единодушно е решило да предложи бившия директор на държавната електроразпределителна компания МЕПСО Орхан Муртезани за министър по европейските въпроси.

В четвъртък от движението "Беса", също част от ВЛЕН,  обявиха името на Фатмир Лимани като тяхното предложение за министър на социалната политика, демографията и младежта, а Бесар Дурмиши е предложен за министър на икономиката и труда.

Още: "Службите за сигурност постоянно ни следят": Любчо Георгиевски разказа за трудностите на македонските българи

Председателят на Демократическото движение, третата партия от ВЛЕН, Изет Маджити, обяви, че вероятно ще бъде първи вицепремиер и министър на екологията, а Арбен Таравари от разцепилия се Алианс за албанците - министър на здравеопазването.

Движението ЗНАМ, което също преговаряше за участие в правителството, ще има двама министри. За министър на правосъдието беше предложен Игор Филков, а за министър на държавната администрация - Горан Минчев.

20-дневният срок за съставяне на правителството тече от 6 юни, когато Мицкоски получи мандата от президента Гордана Силяновска-Давкова, припомня БГНЕС.

На проведените на 8 май парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ спечели 58 места в парламента, ВЛЕН - 14, а ЗНАМ - 6. Парламентът е съставен от 120 депутати.

Още: ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес