ЕП препоръча следващите европейски избори да са май 2014 г.

5156
ЕП препоръча следващите европейски избори да са май 2014 г.

Европейските политически партии да предложат кандидати за председател на Комисията на следващите европейски избори, които трябва да се проведат през юни вместо през май 2014 г., заяви Европейският парламент в резолюция, гласувана в днес, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Членовете на Парламента препоръчаха политическите партии на европейско ниво да предложат кандидати за поста председател на Европейската комисия, който да ръководи предизборната кампания за изборите за ЕП през 2014 г. Това ще засили интереса към изборите и ще даде на гражданите допълнителен стимул да гласуват, заявиха депутатите.

Оли Рен: ЕС трябва да върви към по-тясна интеграция

Европейският съюз трябва да върви към по-тясна интеграция, за да постигне устойчив растеж. Това се казва в статия на еврокомисаря по ...

Възможно най-много членовете на следващата Европейска комисия трябва да бъдат избирани от редовете на новите европейски депутати, за да се даде на избирателите по-голям глас, заявиха евродепутатите, твърдейки, че така ще се осигури по-добър баланс със Съвета, тъй като сега правителствата номинират всички кандидати.

Държавите членки бяха призовани да предложат по две кандидатури за всяка позиция на комисар - мъж и жена - за да позволят на председателя на Комисията да осигури равенство между половете, допълниха депутатите.

Парламентът препоръча следващите европейски избори да се проведат през май вместо през юни. Евродепутатите предлагат 15-18 май или 22-25 май 2014 г. , за да се даде повече време на новия парламент да подготви изборите за председател на Комисията през юли.

На последно място Парламентът предлага страните членки да изменят изборните си закони и да въведат „подходящи и пропорционални“ минимални прагове за разпределяне на местата в Парламента, така че да се гарантира доброто му функциониране, както и по-точното отразяване на предпочитанията на гласоподавателите.

В ЕК: Великобритания да изгуби правото на вето

Великобритания трябва да бъде лишена от право на вето върху ключовите финансови решения в Европейския съюз след острия спор за бюджета ...

Европейските договори посочват, че Европейският парламент избира председателя на Комисията и дава съгласието си за цялата колегия от комисари. Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември 2014 г.

Резолюцията бе подкрепена с 316 гласа „за“, 90 депутати гласуваха „против“ и 20 се въздържаха.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com