"Гардиън": Имиграционната йерархия на Камерън: индийците са добри, източноевропейците – лоши

13440
"Гардиън": Имиграционната йерархия на Камерън: индийците са добри, източноевропейците – лоши

Приветствието на британския премиер Дейвид Камерън към „трудолюбивите” индийци контрастира с отношението към гражданите на новите страни-членки на ЕС. В книгата „Краят на толерантността” Арун Кунднани спори, че възможността да се интегрира човек във Великобритания се основава по-малко на това как изглежда, отколкото дали е обречен да бъде културно съвместим или не. Това може да изглежда като напредък, но пълзящата скала, по която човечеството е организирано, не се различава особено от расистките йерархии на миналото, но се базира в по-ниска степен на цвета на кожата. И така, образован в Англия специалист индиец може да се окаже по-приемлив отколкото бял безработен българин или румънец. Това е точно което наблюдаваме при посещението на Дейвид Камерън в Индия - страна, чийто икономически ръст той описва като „един от големите феномени на века”, коментира „Гардиън”.

Камерън и неговият антураж от директори и вицеканцлери без съмнение ще ускорят разчистването на бедняшките бърлоги, за да се открие път за нови бляскави търговски центрове, които ще се построят на всеки свободен инч в големите градове на Индия. Мнозинството индийци, които са доказано в по-лошо положение след настъпването на неолиберизма в „най-голямата демокрация”, не са тези, които Камерън има предвид, когато говори за освобождаването на „потенциала на Индия”.

"Дейли Експрес": Българите ще са 9 пъти по-добре като имигранти

Четиричленно българско семейство с един работещ на минимална работна заплата, неработеща съпруга и две деца, има /равностойността на/ 6...

Обратно към Острова, неизбежното пристигане на българите и румънците се обрисува като въпрос, свързан с изборите, чийто резултат ще бъде или успех, или абсолютен провал. Те са жертвите на „ксено-расизма”, на който са подложени бедните странници, включително и белите. За разлика от тях, пред индийските студенти, които могат да си позволят таксите в британските университети, ще бъде разстлан червен килим и те няма да бъдат обект на ограничения на правата им за престой и работа, според Камерън. Предстои да се види как такава „позитивна дискриминация” ще бъде оправдана в светлината на обещанието на Торите да ограничат имиграцията в рамките на десетки хиляди годишно.

Културните стереотипи изобилстват. Индийците – забележете, не пакистанците, са смятани за трудолюбиви и находчиви и таят безкрайно уважение към Великобритания и нейните традиции. Колониализмът се превъплъщава в „специални отношения”. Индийците усвояват британския начин на живот, говорят английски и са умерено религиозни. Те не източват системата, а по-скоро представляват възможност за инвестиции в боледуващата британска икономика.

Румънците и българите, от друга страна, са окаяни, както ги описва Тревор Каванаг във вестник „Сън” – мошеници, изнасилвачи и джебчии. Торите ще загубят изборите, предупреждава той, освен ако не откажат пълни права на румънските и българските граждани, преди да залеят Обединеното кралство.

Сравнението на риториката на Камерън по отношение на Индия и най-новите партньори на Великобритания в рамките на ЕС разкрива как расизмът се влияе често от икономиката, или поне така изглежда на повърхността. Това е посланието, което изпраща Камерън: ние ще толерираме тези, от които имаме полза, но не и тези, които не допринасят за нашия просперитет, коментира изданието.

Половината от британците биха гласували за излизане от ЕС

Според ново проучване, проведено във Великобритания, половината от британците биха гласували на референдума за излизане от ЕС. Едва еди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com