Иран: Чавес ще се върне като Христос

6834

Уго Чавес ще се върне като Исус Христос, коментира иранският президент Махмуд Ахмадинеджад смъртта на президента на Венецуела, цитиран от в. "Дейли Стар".

Държавният глава на Ислямската република коментира новината за коничната на своя приятел и колега. "Нямам никакви съмнения, че Чавес ще се върне, както и благочестивия Исус, като съвършен човек", подчерта Ахмадинеджад.

САЩ виновни за смъртта на Чавес, Куба с 3-дневен траур

Веднага след новината за смъртта на Уго Чавес армията и полицията започнаха да заемат стратегически места, за да гарантират реда в ...

"Венецуела загуби смел син, а светът - мъдър революционен лидер", каза още президентът на Иран. Ахмадинеджад не пропусна да обвини чужди сили за смъртта на Чавес. "Самият Чавес казваше, той, както и Исус, е революционер. Христос беше бунтар и предпочете смъртта, за да защити своите последователи. Юда, от своя страна, беше капиталист, защото взе 30-те сребърника", заяви президентът на Иран.

Чавес беше сред защитниците на президента на Иран и го наричаше добър човек. При едно от посещението на Ахмадинеджад в Каракас покойният държавен глава заяви: "На който не му харесва посрещането на Ахмадинеждад, сигурно ще хареса пристигането на Барак Обама."

Останалите съюзници на Чавес също бяха дълбоко наскърбени от смъртта му.

Китай описа починалия венецуелски лидер Уго Чавес като „голям приятел на китайския народ”, предаде АФП. От Пекин обещаха да продължат връзките с богатата на петрол южноамериканска държава.

Чавес, познат със своите леви политики, поддържаше близки отношения с Комунистическата партия в Китай в опит да намали зависимостта на страната от САЩ. Към настоящия момент Венецуела продава близо 640 000 барела петрол на ден на Китай.

Нови избори във Венецуела до 30 дни

Венецуелците ще гласуват за нов президент в близките 30 дни. Дотогава властта ще бъде връчена временно на вицепрезидента на страната Ни...

Руският държавен глава Владимир Путин също изрази дълбоките си съболезнования към вицепрезидента на Боливарската република Николас Мадуро и целия венецуелски народ във връзка със смъртта на президента Уго Чавес, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският лидер нарече своя венецуелски колега изключителен ръководител и близък приятел на Русия.

Путин, който многократно се е срещал с Чавес, заяви, че Чавес е бил „необикновен и силен човек, който гледаше в бъдещето и винаги си поставяше високи цели”.

Същевременно, в посолството на Венецуела в Москва беше поставена книга за съболезнования във връзка със смъртта на Чавес, а холивудските звезди Шон Пен и Оливър Стоун изразиха скръбта си от неговата загуба.

Президентът на САЩ Барак Обама пък заяви, че САЩ са заинтересувани от „конструктивна” бъдеща връзка с Венецуела след смъртта на Чавес, отдавнашен американски противник.

Почина Уго Чавес

Уго Чавес почина във военната болница в столицата Каракас. Мнозинството от венецуелците и привърженици по света ридаят за него. Армията...

Във вторник Чавес загуби битката с рака, който заглуши водещия глас на латиноамериканската левица и тласна разединената, богата на петрол, нация към несигурно бъдеще.

„В това предизвикателно време след смъртта на Уго Чавес САЩ потвърждават отново подкрепата си за венецуелския народ и своя интерес в развитието на конструктивна връзка с венецуелското правителство”, каза Обама.

„Докато Венецуела започва нова глава в своята история, САЩ остават обвързани с политики, които се основават на демократични принципи, закона и съблюдаването на човешките права”, заяви американският президент в писмено изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com