Исторически ден за ПКК и Турция: Йоджалан сложи край на 30-годишния конфликт

12996
Исторически ден за ПКК и Турция: Йоджалан сложи край на 30-годишния конфликт

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който се намира в затвора, призова за прекратяване на огъня в 29-годишния конфликт с Турция и за оттеглянето на бунтовниците, предаде БГНЕС.

"Намираме се на етап, в който оръжията трябва да замлъкнат", заяви Йоджалан в писмо, написано от затворническата му килия и прочетено пред многобройна тълпа в южния град Диарбекир от кюрдски депутат.

"Настана време за политика, а не за оръжие. Намираме се на етап, в който нашите въоръжени хора трябва да се оттеглят от Турция", се казва още в писмото.

Йоджалан отправи исторически призив към съратниците си да свалят оръжието и да сложат точка в турско-кюрдския конфликт – за пръв път за 30-години на противопостовяне.

Турция очаква днес лидерът на ПКК да обяви примирие

Турция стои на прага на историческо събитие. Днес намиращият се в затвора лидер на сепаратистката Кюрдската работническа партия (ПКК) А...

За намерението на лидера на ПКК, който излежава присъда в единичен затвор на остров Имралъ, да направи изявление стана известно в началото на седмицата. Тогава от острова се завърна делегация, оглавена от заместник-председателя на кюрдската парламентарна Партия на мира и демокрацията Селахатин Демирташ. Той обяви за готовността на Йоджалан да призове за край на военните действия от страна на ПКК.

Своя призив лидерът на ПКК обяснява така: „Искам тази война да приключи преди тя да отнеме още животи.” През годините в конфликта загинаха над 40 000 души.

Днешното изявление съвпада с отбелязването на кюрдската Нова година - Навруз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com