Няма картел между "Кино Арена" и "Синема Сити", казва КЗК

17384
Няма картел между "Кино Арена" и "Синема Сити", казва КЗК

Няма картел за налагане на цени по отношение на дистрибуция и излъчване на филми от страна на двете най-големи компании в бранша в България – „Кино Арена ВТ” ЕООД и „Синема Сити България” ЕООД. Това гласи публикуваното решение на Комисията за защита на конкуренцията във връзка със сезирането ѝ за възможен такъв случай.

Причина за разглеждане на случая е жалба от страна на г-н Людмил Тодоров – автор и продуцент на игралния филм „Миграцията на паламуда“. Според г-н Тодоров двете големи вериги киносалони, които държат над 80% от пазара в България, предлагат за излъчване на „Миграцията на паламуда” абсолютно еднакви условия както по отношение на таксата от 625 евро без ДДС за извършване на дигитални прожекции (VPF), така и по отношение процентното разпределение на приходите за всяка седмица на излъчване.

"Миграцията на паламуда" с фестивална премиера на 16-ия СФФ

"Миграцията на паламуда", най-новият филм на режисьора Людмил Тодоров ще има фестивална премиера на 16-ия София филм фест на 12 март, 2...

Като основа на решението на КЗК се възприема позицията на ответниците, според която цените на кинотехниката и лицензионните права на филмите се съобразяват с международни пазари, а не с платежоспособността на населението в една държава. Българският пазар пък се отличава с висока степен на прозрачност и затова близките или еднаквите цени се отдават на възможността лесно да се предугади поведението на конкурента, заключва КЗК.

По отношение на таксата за дигитални прожекции КЗК възприема следната позиция - това е световно установен модел за поделяне на разходите по преминаване към по-модерна технология за кинопоказ между филморазпространители и филмоизложители. VPF таксата по отношение на местните разпространители варира в определени граници при „Синема сити” и силно се влияе от постигнатите договорености при конкретния преговорен процес. При „Кино Арена” таксата представлява твърда сума, която не се влияе от разпространителя на филма в България.

Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com