Лишават турската армия от правото да се меси в политиката

13883
Лишават турската армия от правото да се меси в политиката

В дневния ред на турския парламент е внесена поправка в закона за задълженията на армията вътре в страната, която ще й забрани да се занимава с политически въпроси, предаде БГНЕС.

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че предложението е ключово в новата законодателна инициатива. "Най-накрая ще променим член 35-ти от този закон. В продължение на много години той беше използван като основание за намеса в демократичните процеси и прикритие за държавните преврати", каза той в парламента.

Член 35-ти дава право на армията да се намесва в политическия живот в страната, ако в нея протичат процеси, които заплашват стабилността или в резултат на безредици настъпва хаос. Турските военни три пъти са използвали това свое право, за да свалят правителството. Ердоган заяви, че съществуването на такъв член в закона "хвърля сянка върху лицето на турската демокрация".

"Законопроектът има за цел да укрепи нашата демократична система. Отворихме законни пътища за намеса в демокрацията. И в този закон сега посочваме, че представителите на армията не могат да се занимават с политическа дейност", подчерта министър-председателят.

Армията, която е гарант за изпълняването на заветите на основателя на Турската република Кемал Ататюрк, винаги е реагирала остро на всеки опит да се наруши светският режим или стабилността в страната. Винаги, когато положението се е нажежавало до краен предел, генералитетът не е пропускал възможността да въведе ред.

Но през последните десет години, откакто Ердоган е премиер, армията беше напълно изтласкана от вътрешната политика, нейните функции се ограничиха единствено до поддържането на националната сигурност.

Сериозен удар по "старата гвардия" от военни е нанесен и от шумните съдебни процеси, засягащи включително и последния преврат от 1997. Правителството на Ердоган смята, че военната намеса тогава е била незаконна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com