Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е първа в ЕС по дела от държавния дълг в чужда валута

14 юни 2024, 14:45 часа • 5201 прочитания

България е страната в ЕС с най-голям дял на дълга от сектор "Централно управление" (държавният дълг без този на общините и на някои фондове - бел. ред. ), деноминиран в чуждестранна валута, от общия размер на задълженията, съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Цели 75% са в чужда валута

У нас 75 % от задълженията на правителството са деноминирани в чуждестранна валута, а едва 25% - в национална.

Още: Световната банка: Без реформи държавният дълг на България ще се утрои

След България по този показател се нарежда Румъния, където правителственият дълг, деноминиран във чуждестранна валута, е 51 на сто. На трето място е Унгария с 30 на сто.

И трите страни не са членки на еврозоната. На обратния полюс – страни, които не са членки на еврозоната, но правителственият дълг им е деноминиран предимно в национална валута, са Дания, Чехия и Швеция, където над 90 на сто от тези задължения са в съответните национални валути.

При страните от еврозоната практически почти целият дълг (99,5 на сто) на правителството е деноминиран в евро.

Къде дългът е най-скъп?

Още: България е втора в ЕС сред държавите с най-нисък дълг

Лихвите по задълженията или т.нар цена на дълга през 2023 г. са най-високи в Унгария (6,8 на сто), следвана от Полша и Румъния (и двете по 4,5 на сто). Най-ниски лихви плащат в Люксембург - 1,2 на сто, следван от Холандия и Германия (и двете по 1,4 на сто)

Средната лихва на правителствения дълг в България е 2,4 на сто, което отрежда на страната ни осма позиция по най-висока цена на дълга.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес