Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнезий - как влияе на кръвното и сърцето

13 юни 2024, 08:55 часа

Около 14% от всички смъртни случаи в света са причинени от високо кръвно налягане в съдовете. Диетолог Олег Швец коментира как магнезият влияе на налягането и сърцето.

Как магнезият влияе на кръвното налягане?

Този минерал регулира кръвното налягане по два основни начина:

  • Балансира ефекта на калция върху кръвоносните съдове. Калцият помага за свиването на кръвоносните съдове. Когато това се случи, кръвното налягане се повишава. Но магнезият се свързва с клетъчните елементи на стената на кръвоносните съдове вместо калция. Това предотвратява стесняването на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.
  • Предотвратява увреждането на стените на кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове се износват и стават по-твърди с течение на времето, което води до повишаване на кръвното налягане. Магнезият помага за свързването на веществата, които увреждат кръвоносните съдове и им помага в процеса на възстановяване.

Магнезий - кой и кога трябва да го пие

Какво показват изследванията?

"Последните изследвания потвърждават, че магнезият може да има положителен ефект върху кръвното налягане. Преглед на няколко проучвания показва малко, но значително понижение на кръвното налягане с добавки с магнезий. Учените анализирали различни дози магнезий и открили, че добавянето на минерала помага за намаляване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане", казва лекарят.

Проучванията показват, че магнезиевите добавки намаляват кръвното налягане само с няколко точки, но ефектът се увеличава при дози, по-високи от 370 mg на ден. Обикновено положителен ефект се наблюдава в рамките на 3-4 седмици, допълва още експертът.

Скорошно прегледно проучване от 2021 г. потвърди, че някои хора могат да се възползват повече от магнезиевите добавки, отколкото други. Магнезият е най-вероятно да понижи кръвното налягане при тези, които имат високо кръвно налягане, което не се контролира. Изследователите са открили този ефект при дози, по-големи от 240 mg на ден за тези, които вече приемат лекарства за кръвно налягане и над 600 mg за тези, които не приемат лекарства, пояснява експертът.

"Означава ли това обаче, че ниските нива на магнезий в кръвта могат да причинят високо кръвно налягане? Проучване при плъхове установи, че много ниските нива на магнезий могат да увеличат вероятността от високо кръвно налягане. Въпреки това, ограничени данни сочат, че този ефект се наблюдава и при хора", коментира д-р Швец.

В допълнение към понижаването на кръвното налягане, магнезият има следните свойства:

  • Намалява риска от сърдечни заболявания и помага да се поддържат здрави стените на кръвоносните съдове. Това предотвратява увреждане и скованост (атеросклероза) на кръвоносните съдове, което води до сърдечни заболявания.
  • Намалява риска от инсулт. Увеличаването на приема на магнезий със 100 мг на ден намалява риска от инсулт, причинен от атеросклероза, с 8%.
  • Помага на инсулина да работи по-ефективно. Това е важно за хора с диабет или изложени на риск от това настроение.
  • Подобрява настроението. Някои изследвания показват, че магнезият помага при симптоми на депресия. А хората с ниски нива на магнезий са по-склонни да развият депресия.

Какви храни съдържат магнезий?

Магнезият се намира в боб, ядки, зелени листни зеленчуци, хляб, пълнозърнести храни, соя и продукти на основата на соя, банани и млечни продукти като кисело мляко.Повечето хора не се нуждаят от магнезиеви добавки, за да поддържат нивата си на минерала в здравословен диапазон.

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес