Никой не е виновен за инцидента с миньорите в Чили

9408
Никой не е виновен за инцидента с миньорите в Чили

След три години разследване стана ясно, че няма виновен за инцидента с блокираните над два месеца под земята миньори в Чили. 33-мата миньори бяха извадени в безпрецедентна спасителна операция, продължила над 22 часа, при която беше използвана капсула, широка по-малко от метър. Миньорите прекараха 69 дни заровени на дълбочина от 700 метра, припомня БНТ.

Инцидентът в Чили повдигна много въпроси около мерките за сигурност в минния сектор, който е сред  основните поминъци на страната. Решението на областния прокурор е дело да няма. Нито срещу собствениците на мината, нито срещу регулаторните органи.

"Събраните доказателства не са достатъчни. Затова не можем да повдигнем съдебно обвинение", заяви прокурорът Ектор Мейа.

Адвокатът на 31 от миньорите, заяви че екипът му ще преразгледа мотивите на обвинението.

Марио Сепулведа, вторият миньор изваден от земята, не скри разочарованието си от липсата на обвиняем: "Почуствах се все едно изкопавам дупка и се заравям, но този път не ме намират".

Бившият министър на минното дело в Чили Лауренс Голборн, който беше начело на спасителната операция, също не скри учудването си от изхода на разследването.

"Ако в мината имаше стълби на вентилационните шахти, както беше препоръчано след проверки през 2007-ма и 2008-ма, миньорите нямаше да изживеят този ад", категоричен беше Голборн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com