Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радарни очи за украинските F-16 от Швеция: Горчив подарък или важно предимство? (ВИДЕО)

01 юни 2024, 18:00 часа • 12112 прочитания

Военната помощ за Украйна, идваща от Запада, е винаги във фокуса на вниманието. Но нова порция от нея определено привлича внимание - част от рекордния шведски пакет за 1,25 млрд. долара: Швеция дава всичките си бронетранспортьори PBV 302 на Украйна: Помощ за милиарди

За какво става въпрос? За шведското решение да даде на Украйна 2 разузнавателни самолета ASC 890 (летателна машина, наричана на военен жаргон AEW - Saab 340 AEW&C). "Не мисля, че много хора очакваха това", пошегува се Кнут Ола Наастад Стрьом, професор в Академията на норвежките Военновъздушни сили.

ASC 890: Като руския А-50 "Бериев"

Летящи на голяма височина самолети с техните радари с обхват до 450 километра дават "нови възможности на Украйна срещу въздушни и морски цели", заяви Пол Йонсон, министър на отбраната на Швеция.

Самолетите имат специални възможности за обмен на данни, което ще им позволява по-сигурно да обменят информация с чаканите в Украйна изтребители F-16. Те де факто могат да играят ролята на "радарни очи" за F-16.

Но AEW ще са сериозна цел за руснаците. Просто попитайте руските военновъздушни сили, които влязоха във войната с 8 или 9 разузнавателни самолети A-50 "Бериев" и само този януари загубиха 2 от тях след украински ракетни засади. Украинците дори атакуваха завода, където руската фирма "Бериев" строи и ремонтира А-50: Заради сваления А50 Русия е прекратила мисиите на още 5 самолета

Двата произведени в Швеция самолети може да са дори по-уязвими от A-50. А-50 има 4 реактивни двигателя, максимална скорост от 560 мили/час (920 км/час), таван на полета от 39 000 фута (12 000 м.). ASC 890 е само с два турбовитлови двигателя, лети не по-бързо от 300 мили/час (500 км/час) и се издига не по-високо от 25 000 фута (8000 м.). Още по-лошо за украинците е, че руските военновъздушни сили разполагат с най-мощната ракета въздух-въздух Р-37M, която има обсег до 200 мили (530 км.) Прехващачите МиГ-31БМ на руските ВВС, летящи близо до руско-украинската граница, могат да застрашат по същество цялото въздушно пространство на Украйна със своите Р-37М.

"Големият обсег на Р-37M, много високите скорост и работна височина на МиГ-31БM позволяват значителна свобода да застрашават украински въздушни цели", отбелязва Кралският институт на отбранителни изследвания.

Още: Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

Самото присъствие на руски изтребители, въоръжени с Р-37M, неведнъж е принуждавало украинските изтребители да изоставят мисиите си и да се снижат за прикритие. Струва си да се отбележи: тромавите шведски разузнавателни самолети не са толкова маневрени. Самолетите AEW не могат да се скрият. По същество те са радарни платформи. Когато радарите им са изключени, те не си вършат работата. Но радар, който работи, излъчва сигнали и може веднага да бъде открит. Сигурно е, че всеки път, когато ASC 890 излети, руснаците ще узнаят това.

Не без причина военновъздушните сили на САЩ изоставят ползването на традиционните самолети AEW и все повече пренасочват мисията за ранно предупреждение към сателити.

Няма начин украинските военновъздушни сили да кажат "не" на шведския подарък, макар самолетите да са уязвими. Но за да избегнат загубата им повече или по-малко незабавно, те ще трябва да измислят някакъв начин за намаляване на риска, пред който летящите радари ще бъдат изправени от руските ракети. Това може да означава те да летят с тях рядко и непредсказуемо и да държат радарите им изключени до последната възможна секунда. Това може също да означава летене с тях стриктно в най-безопасното въздушно пространство: в Западна Украйна, по границата на Украйна с Полша. Украинците може дори да убедят поляците да позволят на ASC 890 да летят в полското въздушно пространство, при което руснаците ще трябва да помислят два пъти, преди да атакуват. Самолети за наблюдение на НАТО вече присъстват ежедневно от полската страна на границата, събирайки разузнавателна информация за руските сили, които НАТО след това предава на Украйна.

Бонус е, че полските военновъздушни сили също летят със самолети ASC 890 и биха могли да помогнат за поддръжката на украинските самолети. И още един бонус - Р-37M има обхват 300 - 400 километра. С други думи, за шведските самолети ще има макар и малък прозорец на действие, тъй като радарното им е покритие е с поне 50 километра по-голямо от обсега на руските ракети.

Още: Оръжие и снаряди за Украйна: Огромен проблем тормози Европа

Автор: Дейвид Акс, за Forbes. Външен автор на Forbes от 2020 година

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес