Ниският Дунав носи загуби за пристанищата

3059
Ниският Дунав носи загуби за пристанищата

Ниският Дунав през август и септември причини загуби на портове и корабособственици, съобщиха от пристанищния комплекс в Лом. Размерът на щетите още не е изчислен, но са значителни. През юли на порт Лом са обработени 84 000 т товара. През август и септември количествата обаче спадат. Вместо по 1000 т товара в секция, шлеповете още пристигат с по 500–600 тона, предаде Стандарт нюз.

До края на август през порт Лом са преминали 300 000 т товара, 105 000 от които са зърно. През Лом преминават и доставки на въглища за отопление от Русия и Украйна. Увеличава се и ръстът на товари от торове и метали. Ниското ниво на реката обаче е накарало много от износителите на зърно да превозват продукцията до Варна по суша. Корабите от Украйна през август са прекратили движението си към Лом.

Искат Дунавския лимес в ЮНЕСКО

България ще кандидатства част от обектите по Дунавския лимес (границата на Римската империя) да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО, пре...

Маловодието на Дунав носи загуби и на рибарите. Вместо риба, от оголеното дъно на реката при Лом те вадят въглища. При града по Дунава преминава жила от въглищни залежи. Те не са висококачествени, но осигуряват топливо за зимата на крайречните жители. Готови са за печката само след 5-6 дни сушене на слънце.

Най-нисък е бил Дунав в края на август – под 100 см. До блокиране на пристанищата обаче не се е стигнало, обясниха от ломския порт. Това става при равнище от 60 см. В петък нивото на Дунав се повиши леко и при Ново село са измерени 118 см. За нормално корабоплаване са нужни поне 174 см.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com