ООН не може да бъде съдена за клането в Сребреница

5519
ООН не може да бъде съдена за клането в Сребреница
Адвокати, представляващи група от 6000 оцелели, ще обжалват решението пред Европейския съд по правата на човека

Холандският Върховен съд постанови, че ООН не може да бъде съдена в Холандия заради това, че не е успяла да предотврати геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница в края на войната в Босна през 1995 г., предаде БГНЕС.

Окончателното решение беше последната правна възможност в Холандия за група оцелели от клането през юли 1995 г., когато 8000 момчета и мъже бяха убити от сръбските сили в област, която ООН обяви за "безопасна зона".

Адвокати, представляващи група от 6000 оцелели, наричащи себе си "Майки на Сребреница", съобщиха, че ще обжалват решението пред Европейския съд по правата на човека. "ООН като международна организация, защитаваща човешките права, не трябва да стои над закона, а трябва да поеме отговорност за ролята си в геноцида в Сребреница през 1995 г.", се казва в комюникето, публикувано от групата.

"Това е нарушение на основните човешки права и е в разрез със съдебната практика на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейските общности", допълват адвокатите. През 2001 г. Международният трибунал в Хага постанови, че клането в Сребреница през юли 1995 г. е геноцид. Превземането на града от сръбските сили беше белязано от най-големите жестокости по време на войната от 1992 до 1995 г. и беше първият геноцид в Европа след Холокоста срещу евреите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com