Петролът поевтиня до 91,48 долара за барел

5656
Петролът поевтиня до 91,48 долара за барел

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на опасенията на инвеститорите за ситуацията в Еврозоната, предаде БГНЕС.

Стойността на юнските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса IСE (InterContinental Exchange Futures), се понижи с 0,35 долара - до 107,14 долара за барел. По-сериозно поевтиняха юнските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet, търгувани на нюйоркската борса NYMEХ (New York Merchantile Exchange) - с 1,08 долара, до 91,48 долара за барел.

С основен принос за поевтиняването на "черното злато" бе новината, че международната кредитна агенция Moodys понижава кредитния рейтинг на 16 испански банки. Сред тях са и банковите гиганти Santander и BBVA, чийто рейтинг бе понижен до "А3" с негатив прогноза - на ниво, на каквото понастоящем е и суверенният кредитен рейтинг на Испания.

Опасенията на инвеститорите бяха предизвикани и от решението от четвъртък на международната кредитна агенция Fitch относно Гърция. Суверенният кредитен рейтинг на страната бе понижен от "В-" до "ССС", а краткосрочният рейтинг в местна валута - от "В" на "С". Fitch аргументира понижаването с това, че опасността Гърция да излезе от Еврозоната продължава да е реална.

Редактор: Сияна Любомирова

МАЕ: Търсенето на петрол расте

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши леко перспективите за растеж на търсенето на петрол тази година, но предупреди, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com