Полша залага на „диалог“ в спора си с ЕС

483
Полша залага на „диалог“ в спора си с ЕС
Снимка: Pixabay

Варшава залага на "диалог", за да разреши свадата си с ЕС по последните реформи, денонсирани от Брюксел като нарушаващи върховенството на закона, каза в понеделник новият външен министър на Полша Яцек Чапутович.

Европейската комисия миналия месец стартира безпрецедентно съдебно производство срещу полските промени, които според Брюксел поставят съдилищата под контрола на дясното правителство и заплашват демокрацията.

Но Варшава настоява, че са необходими реформи, за да се преосмисли системата, все още обитавана от духа на комунистическата епоха.

Захариева: България ще направи всичко за намиране на изход от ситуацията между ЕС срещу Полша

България като председател ще изпълни своите задължения отговорно и добронамерено. Ще направи всички усилия, за да продължи диалогът за ...

"Ще разчитаме на диалог за решаването на този проблем", каза Чапутович в българската столица София по време на първото си официално посещение в чужбина, откакто беше назначен миналата седмица.

"Бих искал да подчертая, че очакваме намесата на Европейския съд , който е институцията, която според закона на ЕС отговаря за такива въпроси", добави той.

Пътуването на Чапутович в България - новият титуляр на шестмесечното ротационно председателство на блока - идва след сериозно преструктуриране на правителството, което се вижда като ясен сигнал, че Варшава иска да промени тона на дискусията си с ЕС.

Никога преди не е била използвана срещу държава-членка на ЕС процедурата по член 7, която може евентуално да доведе до "ядрената възможност" за суспендирането на правото на глас на дадена страна в блока.

Това, обаче, е малко вероятно да се случи, тъй като съюзникът на Полша Унгария обеща да наложи вето на мярката.

Захариева ще приеме външния министър на Полша Яцек Чапутович

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне на 15 януари с ...

ЕС даде на Варшава три месеца да поправи ситуацията, заявявайки, че може да оттегли мерките, ако това стане.

На 27 февруари държавите-членки ще проведат първата си министерска среща с Полша, откакто ЕС започна процедурата миналия месец.

"България, като председател на Съвета на ЕС, ще положи всички усилия, за да продължи диалога в съответствие с плана, който сте начертали - да представите позицията си и да се опитате да обедините позициите, за да намерите решение на тази наистина неприятна ситуация", каза външният министър Екатерина Захариева след разговори с Чапутович.

По-късно тази седмица Чапутович ще посети германия и също така е поискал среща със заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс. В понеделник Тимерманс каза, че очаква "случаят на Комисията да бъде представен на Съвета" по време на срещата през следващия месец.

"Полша също ще представи случая си, предполагам", каза той пред журналисти в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа