Предполагаем терористичен атентат в Лондон

7264
Предполагаем терористичен атентат в Лондон

Мъж, когото очевидци описват като военнослужещ, бе убит с хладно оръжие в югоизточен квартал на Лондон от двама нападатели, които по-късно бяха ранени от полицията.

Британската полиция определи инцидента като вероятно терористичен акт. Премиерът Дейвид Камерън бе информиран за случилото се. Той определи убийството в профила си в "Туитър" като извънредно шокиращо и поиска от министъра на вътрешните работи да свика незабавно извънредно съвещание на службите за сигурност и членове на т. нар. "Комисия Кобра", отговарящи за сигурността. Вътрешният министър Терза Мей нарече убийството брутално. Тя се срещна с представители на службите за вътрешна сигурност - MI5.

След продължилото около час заседание на кризисния щаб, от "Даунинг стрийт" 10 заявиха в комънике, че всичко сочи, че става дума за терористичен акт.

В текста се уточнява, че в казармата в Улуич и всички други лондонски казарми, са взети допълнителни мерки за сигурност. От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралица Елизабет Втора е информирана за драмата.

Според първите показания, събрани от полицията става ясно, че двамата заподозрени са нападнали жертвата си с хладно оръжие в близост до военни казарми в Уулуич. В следобедните часове телевизионният канал ITV показа снимка, извадена от аматьорски видеозапис, на която се вижда чернокож младеж с два окървавени ножа и брадва да се движи по улицата.

Според цитирани от агенция Прес Асосиейшънс свидетели, жертвата е била обезглавена. Полицията отказа да коментира тези информации. "Ние мислим, че жертвата е войник. Не сме запознати с обстоятелствата за драмата", каза пред медии депутатът от Уулуич и Гринуич Ник Рейнсфорд, след като бе разговарял с полицията. "Полицаите са открили огън срещу двама мъже, които са били въоръжени. Те са били хоспитализирани в две различни лондонски болници", каза единствено представител на полицията на кратка импровизирана пресконференция.

"Полицията трябваше да е намеси, за да се опита да възпре нападателите", коментира депутатът. Той съобщи, че на мястото са открити различни оръжия - огнестрелно, два ножа и сатър. Според някои информации, разпространени в медиите, единият от нападателите също е убит.

Един от предполагаемите убийци на войник в квартал на южен Лондон записа своите думи на аматьорско видео, копие от което бе получена в телевизия ITV.

Чернокож младеж, облечен с черни джинси, маратонки, суичър и шапка. В окървавените си ръце той държи кухненски нож и месарски сатър . Той се приближава до аматьорска видеокамера и коментира действията си. "Кълнем се във всемогъщия Аллах, че никога няма да спрем борбата с вас". "Ще се борим с тях, както ти с нас - око за око, зъб за зъб". "Аллах е велик". "Извинявам се, че жени станаха свидетели на това, което стана днес, но в нашите земи, нашите жени виждат също такива неща. Вие никога няма да бъдете в сигурност. Свалете правителството си.

Те не се грижат за вас", заяви също той с лондонски акцент, докато жертвата лежеше на метри зад него на улицата. "Мислите ли, чи Дейвид Камерън ще бъде заловен на улицата, когато започнем да вадим оръжията си? Мислите ли, че вашите политици ще умрат. Не, ще е някой като вас или вашите деца. Така че отървете се от тях. Кажете им да върнат техните войници в къщи, за да можете да житеее всички в мир", каза още той пред камерата. Останалото, казано от него не се чува ясно.

Според очевидци двамата извършители в нито един момент не са направили опит да избягат от местопрестъплението, а напротив са се насочили заплашително срещу пристигналите полицейски части. От Скаотланд ярд призоваха жителите на района да запазят спокойствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com