Прищина: Не може да има сръбски избори в Косово

3541
Прищина: Не може да има сръбски избори в Косово

Организирането и провеждането на местни избори от страна на Сърбия в Косово е абсолютно нелегитимно и противоконституционно. Подобно нещо нарушава международните закони, резолюции и документи.

Това каза съветникът на президента на Косово по медийните въпроси Арбер Влахию по повод намерението на властите в Белград да организират избори в общините със сръбско малцинство в Косово, предаде БГНЕС.

"Това нещо /изборите, бел.ред./ нарушава териториалната цялост и суверенитета на Косово. Косово е независима държава, с изградено гражданско общество. В Косово се провеждат избори съгласно законодателството и конституцията на страната и това става на територията на цялата страна", подчерта още Влахию пред Радио Свободна Европа.

"Сърбия трябва да изпълнява и спазва всички международни ангажименти. Тя трябва да работи за изграждането на добросъседски отношения с Косово, като между две държави, които се стремят към членство в ЕС", подчерта още съветникът.

Припомняме, че вчера председателят на сръбския парламент - Скупщината, Славица Джукич-Деянович, прие сръбските общински председатели от Косово. Тя съобщи, че там, където техният мандат е изтекъл, ще бъдат организирани нови избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com