Руските туроператори във възторг от падането на забраната за туризъм в Турция

1458
Руските туроператори във възторг от падането на забраната за туризъм в Турция
Снимка: Pixabay

Новината за свалянето на забраната руски граждани да пътуват в Турция бе посрещната с огромна радост от съюза на руската туристическа индустрия, споделиха от сдружението, цитирано от ТАСС.

От там изтъкват обаче, че още не се знае колко бързо руските туристи ще се завърнат в Турция, но предполагат, че в следващите седмици ще има бум в резервациите.

Самият руски президент Владимир Путин посочи, че в разговора с Ердоган турският му колега го е уверил, че "правителството ще направи всичко, зависещо от него, за да осигури безопасността на руските граждани на територията на турската република".

Във вторник министерството на културата и туризма в Турция съобщи, че през май руските гости са били едва 41 000, което на годишна база е намаление с почти 92%. В сравнение с миналата година по това време по курортите и забележителностите е имало 501 000 руснаци, а през 2014 г. броят им през май е бил 695 000. Сега руснаците са едва 1,65% от туристите в Турция, а преди година делът им надхвърляше 13% и наближаваше 18% през 2014 г. От началото на 2016 г. руските туристи в Турция са общо 138 000, или с 83% по-малко от миналата година, предаде Стандарт нюз.

Вчера президентът Владимир Путин съобщи, че сваля забраната руските граждани да пътуват до Турция. Това стана след 45-минутен телефонен разговор с турския му колега Реджеп Ердоган, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Разговорът бе иницииран от Путин, след като в понеделник Ердоган изпрати писмо с извинение за свалянето на руския бомбардировач Су-24 през ноември миналата година и желание за възстановяване на партньорството с Русия.

Освен това руският президент е поръчал на правителството да започне преговори с Анкара за възобновявано икономическото сътрудничество и двустранната търговия, посочва РБК. "Предлагам правителството на Русия да започне цялостно нормализиране на търговско-икономическите връзки с Турция", обърнал се Путин към премиера Дмитрий Медведев.

Турското разузнаване предупредило за атентат в Истанбул преди 20 дни

Турското разузнаване е изпратило писмо до отговорните държавни институции за възможна терористична атака на „Ислямска държава&l...

По време на разговора Путин и Ердоган се договорили за лична среща "на четири очи". Това ще стане по време на срещата на лидерите на страните от Г20, която ще се проведе на 4-5 септември в Китай, уточни Анадолската агенция.

От кабинета на турския президент определили разговорите между двамата държавни глави като много позитивни и продуктивни. Ердоган и Путин изтъкнали важността на нормализирането на двустранните отношения.

От "Газпром" пък заявиха вчера, че оценяват високо готовността на газопровода "Турски поток" да привлече проектно финансиране. Тази оценка бе изразена от първия зам.-началник на финансово-икономическия отдел на руския газов холдинг Игор Шаталов. "Степента на готовност за проектно финансиране е много висока", каза той на пресконференция в Москва. Шаталов подчерта, че проектът "Турски поток" от самото начало е обмислен достатъчно задълбочено и сериозно. "Има възможност за строителство", защото той на практика повтаря маршрута на разработения проект с всички предходни изисквания, изчисления и т.н.", отбеляза топмениджърът на "Газпром". Русия предложи през септември 2015 г. проекта "Турски поток", за да замени "Южен поток" заради възраженията на ЕС. По-рано тази година Путин обяви, че Москва не се е отказала от "Южен поток", който трябваше да мине през България. Нормализирането на руско-турските отношения обаче най-вероятно ще бъде повече от полза за "Турски поток".

В същото време Путин изрази съчувствието си към турския народ след терористичния акт в Истанбул онази вечер. "Съжаляваме и съчувстваме на жертвите", каза Путин на среща в Москва с руски и немски ученици, посветена на паметта за Великата Отечествена война (1941-1944 г.)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com