САЩ: Северна Корея да храни народа си, вместо да се хвали с ракети

4216
САЩ: Северна Корея да храни народа си, вместо да се хвали с ракети

Северна Корея би трябвало да храни народа си, вместо да се хвали с балистичните си ракети. Така реагира американската дипломация на съобщението на Пхенян, че разполага с ракети, способни да ударят САЩ, предаде БГНЕС.

"Те би трябвало по-скоро да хранят собственото си население, отколкото да се хвалят с възможностите на своите ракети", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Докато Северна Корея е под ударите на международни санкции за военната си ядрена програма, г-жа Нюланд каза, че съобщенията на Пхенян "ще саботират усилията му да поднови диалога с международната общност".

Американската дипломатка припомни, че съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, "Северна Корея трябва да прекрати всякакви дейности по програмата си за балистични ракети".

Във вторник Северна Корея се похвали, че притежава стратегически ракети, способни да ударят територията на САЩ. Според много експерти това е блъф в отговор на споразумението, сключено в неделя между Вашингтон и Сеул за увеличаване на обсега на южнокорейските балистични ракети.

Г-жа Нюланд отказа да отговори дали Вашингтон взима на сериозно това съобщение, като се задоволи да повтори, че Северна Корея дава доказателство за "самохвалство вместо да се заеме с нуждите на своя народ".

На 29 февруари САЩ съобщиха за споразумение със Северна Корея, предвиждащо прекратяване на севернокорейските ядрени програми и опити с балистични ракети в замяна на хранителни помощи.

През март Северна Корея предложи на МААЕ да изпрати инспектори на нейна територия, за да контролират приложението на споразумението – многозначителна стъпка, защото след изгонването на инспекторите на агенцията през 2009 г. Пхенян отказваше всякакво сътрудничество с нея.

Вашингтон обаче прекрати споразумението след неуспешното изстрелване на севернокорейска ракета на 13 април. Оттогава разговорите между МААЕ и Северна Корея са в задънена улица.

Редактор: Десислава Ушатова

Южна Корея увеличава обхвата на ракетите си

Южна Корея постигна споразумение със САЩ за почти двойно увеличение на обхвата на своите ракети, съобщават световните медии, предаде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com