28 000 са богатите

5121
28 000 са богатите

27 846 са богатите в страната. Това е броят на депозитите на граждани на стойност над 100 000 лв., сочат последните данни на БНБ. Само за една година броят на тези влогове е нараснал с около 7000, а общата сума на натрупаните пари в тях е скочила с над 1,3 млрд. лв. Тези 27,8 хил. души държат 20% от всичките спестявания в страната, сочат данните на БНБ, предаде Стандарт нюз.

Спестяванията на средната класа нарастват доста по-бавно. Влоговете на стойност между 20 хил. и 100 хил. лв. са 287 хил. Това са хората, които би трябвало да движат потреблението в страната, защото имат достатъчно пари да финансират сами част от цената на жилище или пък да си купят нова кола. Именно те трябва да се почувстват финансово стабилни, за да започнат да харчат и да повишат потреблението в страната, смятат икономисти. Спестяванията на тази средна класа са нараснали с 1,4 млрд. лв. за година, или съвсем малко повече, отколкото са натрупали най-богатите 28 хил. българи.

Линията на бедността ще достигне 241 лв. догодина

Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се запознаха с предложения проект на Закон за държав...

Средната класа държи около една трета от спестяванията в страната. Но много от парите във влоговете са получени от продажба на апартаменти, ниви или на семейния бизнес. Не всички притежатели на депозити са забогатели, а просто са превърнали част от семейното имущество в пари, като се има предвид, че много продават бизнеса си, защото е закъсал.

В още близо 12 млн. депозити има 14,6 млрд. лв., но там сумите на всеки влог са доста по-малки и са достатъчни да покрият разходите на семейството за няколко месеца, ако например уволнят някой от съпрузите. Общата сума на тези по-малки депозити нараства с 1,1 млрд. лв. за година. Явно и хората с по-малки възможности се стараят да спестяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика