Шотландците гласуват на референдум за независимост през 2014 г.

6886
Шотландците гласуват на референдум за независимост през 2014 г.

Обединеното кралство може съвсем скоро да се лиши от една от съставните си части. Въпросът за отделянето ще бъде поставен на референдум в Шотландия. Очаква се гласуването да се състои не по-рано от 2014 г., предаде БЛИЦ.
Решението е резултат от многомесечния спор между заседаващите в Лондон парламент и представители на администрацията в Единбург.

Депутатът Дейвид Мендел, представляващ интересите на Шотландия в британския парламент, заяви, че страните най-накрая успяха да постигнат споразумение по формата на референдума и примерните срокове за неговото произвеждане.

В крайна сметка бе решено, че британският парламент ще даде на Единбург необходимите пълномощия за провеждането на референдум по въпроса трябва ли Шотландия да остане в състава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Гласуването, както се очаква, ще се състои през есента на 2014 г.
, съобщава агенция Ройтерс.

Източници от британския парламент твърдят пред агенцията, че официално решение по въпроса все още няма. Следователно, Лондон все още има време за промяна в позицията и да не позволи гласуването да се състои.

Самите сепаратисти на свой ред имат реален шанс да освободят Шотландия. В момента за независимост биха гласували до 40% от шотландците. Шотландия е най-автономната част на Обединеното кралство. Тя има собствен парламент, правна система и църква.

Редактор: Десислава Ушатова

Уестминстър: Шотландия няма право на референдум за независимост

Парламентът на Шотландия няма законово право да свиква и организира референдум за независимост на тази част от Великобритания, заключ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com