Шенген може да отпадне като приоритет на Румъния

4348
Шенген може да отпадне като приоритет на Румъния

Румънският министър председател Виктор Понта заяви, че влизането на страната му в Шенгенското пространство за свободно движение няма да е приоритет на неговото правителство, ако Румъния отново получи отрицателен отговор на предстоящата среща на европейските министри следващата седмица, предаде БГНЕС.

"Ако решението е ново отлагане, влизането в Шенгенското пространство вече няма да е приоритет в програмата на правителството", цитира агенция Медиафакс думите на Понта.

Ние сме готови (за влизане в Шенген) и в момента, когато бъде взето политическо решение в страната или страните, които смятат, че приемането трябва да бъде отложено, ние ще влезем, но във всички случаи въпросът вече няма да е първа точка в дискусиите между Румъния и европейските партньори, добави Понта. Правителството по думите му е направило всичко, зависещо от него, решението следващата седмица да е положително и той още храни надежда в този смисъл.

Снощи румънският външен министър Титус Корлатян заяви, че Букурещ вече няма да проявява интерес, ако влизането на страната в Шенгенското пространство бъде отново отложено.

Евентуално ново отлагане няма да е правилно решение, каза Корлатян по румънската телевизия. Живяхме без Шенген, ще можем и занапред да живеем без него, добави той.

От своя страна румънският президент десноцентрист Траян Бъсеску, който съжителства в левоцентристко правителство, изтъкна, че последните изявления са строго лично мнение на министъра.

Румъния и България се надяваха да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение, което сега обхваща 22 от 27-те страни от ЕС, през 2011 г. Но те се сблъскаха с несъгласието на различни страни и преди всичко на Холандия, която настоява те да постигнат по-голям напредък в реформата на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Сериозната политическа криза от лятото на 2012 г. в Румъния, когато Брюксел предупреди правителството на Понта срещу посегателствата върху правовата държава, доведоха до ново отлагане на решението за Шенген през октомври м.г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com