Шотландия пое към независимостта

9743
Шотландия пое към независимостта

Кампания за независимост на Шотландия започна с церемония в Единбург, съобщиха местните медии. Организаторите на акцията посочиха като своя цел подготовка на референдум по този въпрос, предаде Стандарт Нюз.

Според техните планове той може да се състои още през септември 2014 година. Преди това те ще се опитат да съберат подписите на 1 милион шотландци, които искат страната им да се отдели от Великобритания. Според данни на последните социологически анкети сега само 30% от шотландците подкрепят идеята.

Игнатиеф: Един ден Квебек и Шотландия ще са независими

Бившият лидер на канадската Либерална партия Майкъл Игнатиеф прогнозира, че един ден канадската провинция Квебек и Шотландия ще бъдат...

Ако шотландците обаче успеят на референдума, това ще е фактически краят на Великобритания, защото ще отпадне значителна част от страната. В обединеното кралство влизат Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Според сега действащата система за делегиране на властта в Шотландия от 1999 г. действа парламент, контролиращ здравеопазването, образованието и затворите. Всичко останало е в ръцете на Лондон.

"Ако парламентът ни може да ръководи образованието, защо да не може да ръководи и икономиката? Ако можем да защитим нашите възрастни, защо да не можем да защитим себе си без бремето на ядрените оръжия", заяви Алекс Салмонд, лидер на Шотландската национална партия.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com