Щефан Фюле: Има надежда за интегриране на Косово в ЕС

6658
Щефан Фюле: Има надежда за интегриране на Косово в ЕС

Щефан Фюле даде лека надежда при посещението си в Прищина за започването на нов етап в интеграцията на Косово в ЕС, ако Прищина постигне споразумение с Белград за нормализирането на отношенията им.

"Възможно споразумение с Белград и задействането му ще открият пътя за положително заключение на ЕС през юни относно споразумението за стабилизиране и асоцииране" за Косово, заяви еврокомисарят по разширяването след среща с косовските представители. Споразумението за стабилизиране и асоцииране се смята за първи етап по пътя на присъединяване към ЕС за всички страни, които искат да станат част от блока.

Фюле: Напредъкът на Сърбия зависи от диалога с Косово

Еврокомисарят по разширението Щефан Фюле обяви, че датата за начало на преговорите между ЕС и Сърбия зависи от изцяло "реформите и ди...

Фюле определи като "изключително важна за бъдещето на Косово и Сърбия" фазата, през която сега преминават преговорите между Прищина и Белград. Следващата среща под егидата на ЕС на премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи ще се състои утре в Брюксел. Това ще бъде седмата среща с върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън от възобновяването на преговорите през октомври 2012 година.

Фюле окуражи Прищина да продължи реформите си в областта на правовата държава, борбата с организираната престъпност и корупцията и в областта на изборните закони и икономическото развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com