Който и да е шампион, европейският футбол ще триумфира

2512
Който и да е шампион, европейският футбол ще триумфира

Мондиалът започна с изненади, но на полуфиналите останаха големи футболни нации от Европа и Южна Америка. Всички те играят по сходен стил - европейски.

Ако футболът наистина е игра, в която 22-ма души преследват една топка, а накрая Германия побеждава – както веднъж каза Гари Линекер, то мондиалът е турнир, в който 32 отбора играят, а накрая за титлата се борят обичайните заподозрени.

Дино Дзоф: Германия притежава най-добрия вратар в света

Световният шампион с Италия от 1982 година Дино Дзоф смята, че германският национал Мануел Нойер е номер 1 в света в момента. "Германс...

Германия, Бразилия, Аржентина и Холандия не са случайни имена. Три от тях бяха фаворити за титлата и преди турнира, а холандците, първоначално приети скептично от експертите, не са изненада на тази фаза на турнира. Основните им играчи – Робен, Снайдер и Ван Перси – бяха на финала и преди 4 години.

С напредването на мондиала изненадите стават все по-редки, футболните джуджета бързо си намират майстора. Отпадането на Коста Рика едва след дузпи от Холандия обаче е показателно за изравнените сили в световен мащаб. С храбра игра в защита Лос Тикос успя да удържи оранжевите 120 минути. Нивото на професионализъм отдавна е основна тема във втория ешелон на футболния свят, пример могат да са също Колумбия и Мексико. Ето защо отпадането в групите на големи нации като Испания, Италия и Англия не е резултат от генерална промяна в световния футбол. Всеки от тях имаше свои проблеми: испанците пропуснаха мига да сменят поколенията; англичаните от години имат само таланти, но не и отбор; италианците просто бяха арогантни.

Кой от 4-те обаче е фаворит? Нито един от квартета не ни убеди дотук напълно. Бразилците играят със страст, но с доста тактически и технически слабости. Като изключим редки проблясъци на гения Меси, аржентинците са скучни. А германците контролират мачовете и постигат резултати, но не блестят.

Сега полуфиналите са директен сблъсък между Южна Америка и Европа. Само два пъти в последните 30 години в Топ 4 се промъкна отбор от други конфедерации (Южна Корея през 2002-а). Разликата от предишните турнири е, че южноамериканците сега предпочитат да играят с европейци. Глобализацията промени футбола из основи. Не само икономически, а и тактически. Европейската философия за играта е приета вече навсякъде. Всички звезди са на Стария континент, а около тях се формират националните им отбори. Вече е абсурдно да се правят изводи за характера и манталитета на даден отбор според стила на игра. Просто всички играят като европейци.

Вече е ясно - Меси жертва Барселона в името на Аржентина

Поне на базата на бледата игра, която видяхме в последните му месеци с екипа на Барселона, Аржентина сега разполага с един напълно нов ...

Ето защо едно нещо е сигурно: през 2014-а за пръв път европейски тим ще стане шампион в Южна Америка. Дори да се казва Бразилия или Аржентина.

Оливер МЮЛЕР, Welt.de

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОТ ПЕЧАТА:

Бразилия си върна на Аржентина с: А сега какво е чувството?...

В Аржентина: Получихме удар право в сърцето

Ще има ли "Маракана" своя нов легендарен №10, но в синьо-бяло?

Финал в град, където живеят един върху друг

Меси е най-хипнотизиращият спортист на тази планета

Льов печели заради отбора и губи заради себе си

Германска преса: Това е мачът на века!

Бразилски вестник: Нашите футболисти са кръгла нула

Медиите в Бразилия: Срам на срамовете!

Мануел, хайде поне се престори, че си на Световно!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com