Време разделно за Испания

18076
Време разделно за Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

Главният редактор на Actualno.com Ивайло Ачев ще коментира за читателите на проекта "Мондиал 2014" мачовете от световното първенство. Началото е посветено на Испания. Все още актуалният шампион на планетата беше развенчан от Холандия още в първия му мач в Бразилия. Какво доведе до този срам? Очакван ли беше? Отговорите на тези въпроси с помощта на Ивайло Ачев следват тук:

Ван Перси: Първият ми гол удари тежко Испания

Големият холандски герой в мача с Испания Робин ван Перси не успя да обясни как точно "лалетата" стигнаха до разгрома с 5:1 над световн...

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ МАЧ НА ХОЛАНДИЯ СРЕЩУ ИСПАНИЯ ВИЖ ТУК!

Отмъщението е ястие, което се сервира студено. Снощи Испания си припомни това цели пет пъти, а Холандия пет пъти отхапа от ястието с огромни, лакоми хапки и макар преяла, беше готова и за шеста хапка.

Всяко нещо си има край – това е максимата на живота на тази планета. Но въпреки това едва ли някой е очаквал това, което се случи на световния шампион снощи – 1:5. Подобен Футболен Апокалипсис помътнява съзнанието и всеки анализ минава винаги през „какво, по дяволите, стана”.

Няма истински футболен фен или експерт, който да не беше наясно, че след като Испания спечели трофеите на последните три големи турнира, на които участва, вече е преситена от успехи. И със сигурност гладът за трофеи е притъпен. Но при толкова много звездни имена в състава на иберийците просто беше кощунство да се мисли, че е възможно те да се провалят с такъв гръм и трясък на старта. И с оглед развитието на мача всъщност крайният резултат се получи и донякъде нелогично.

Касияс проплака: Не играх добре, виновен съм!

Вратарят на Испания Икер Касияс, който носи сериозна вина за разгрома от Холандия на старта на световното първенство, призна слабото си...

Да не забравяме – Испания поведе в резултата, а при 1:0 магьосникът на „Манчестър Сити” Давид Силва излезе сам срещу Яспер Килесен и вместо да го разстреля, той тръгна да търси красивото с трудно прехвърляне. А при 2:0 в този момент сега със сигурност щяхме да си говорим друго.

Големият провал на Испания се оказа Висенте Дел Боске. Да, точно той – треньорът, спечелил всичко във футбола. Дел Боске обаче не прояви гъвкавост в мисленето и така и не осъзна, че с тики-така е свършено. Уникалният стил на „Барселона” не е универсален и е силно зависим от изпълнителите. А когато изпълнителите в лицето на Шави и Иниеста вече са на по 34 и 30 години, с десетки трофеи зад гърба си, просто е време за промяна – в стила, за да я има мотивацията. А не е като Испания да няма кадровият потенциал за промяна, за преминаване към по-директен и агресивен стил. Защото на пейката са бързи, технични и директни футболисти – Санти Касорла и Педро Родригес, на пейката е и Хуан Мата. Играчи с потенциал да покажат много и то в по- директен стил, плавно съчетаващ добрите моменти на тики-така, но с достатъчна доза агресия и бързина.

Най-силното оръжие на тики-таката е високата преса – дълбоко в полето на противника, която да „маскира” слабостите в защита – защото там Пике става само за женски класации за чар и сексапил, но по отношение на футбол по-добре Шакира да му заеме мястото, току виж разсеяла противниковите нападатели. И тъй като Дел Боске не намери адекватен централен защитник за заместник на Пике, сега ще трябва да разчита на Хави Мартинес, който обаче не е типичен защитник, а е опорен халф. Задължително е обаче Пике да сяда на пейката. Шави Ернандес също е за там – Давид Силва може да заеме позицията му, Фабрегас също може да го замести, но Сеск е с мек характер и за да се чувства добре, е нужно около него да няма толкова утвърдени и блестящи звезди – точно играчи като Касорла и Педро. А до Силва/Фабрегас трябва да има опорен халф, който да се грижи за дефанзивната фаза на играта – Бускетс го прави в „Барселона”, може да се справи и в Испания. Заедно с Чаби Алонсо халфовата линия е завършена – Силва или Фабрегас като „мозъкът”, Де Боске трябва да усети кой от двамата е психически по-готов и гладен да измие срама, Бускетс и Алонсо до него, гледащи в достатъчна степен за защитата, Санти Касорла и Педро Родригес като бързи и повратливи играчи по фланговете с влизания през центъра, а Мата, Иниеста и Шави готови да влязат и да помогнат, но не и да трябва непрекъснато да носят отговорността.

Иниеста: Никой не очакваше това нещо

Халфът на Испания Андрес Иниеста призна, че в тима има проблеми. "Детайли развалят машината", каза той след 1:5 от Испания. Иниеста, ка...

Като говорим за отговорност, много сложен е въпросът с Икер Касияс. Душата и капитан на тима беше основната причина Испания да завоюва световната титла. Но Касияс показва слабости в края на сезона – сбърка на финала в Шампионската лига, където това не се оказа фатално за „Реал” на косъм, но снощи не беше така. Лошото за Дел Боске е, че нито Де Хеа, нито Рейна могат с лекота да заместят Сан Икер – и двамата през годините са показвали, че са способни да вадят невероятни положения, но и да пускат леки голове. При коренна промяна в халфовата линия обаче въпросът да се прави промяна и на вратата също виси със страшна сила. Вратарският пост е много специфичен и едва ли Дел Боске ще извади Касияс, но трябва да направи всичко възможно да му вдъхне увереност и да му даде шанс да си изкупи грешката. С други думи – за вратарска промяна е късно, тя се налага при по-продължителен и нов цикъл от мачове, а не когато победата е опция на всяка стена. Дел Боске ще трябва да застане твърдо зад Касияс, да не обелва и дума за промяна на вратата, да припомня всяка минута, всяка секунда какъв велик вратар е той, да му пуска на видео компилация от най-невероятните му спасявания и да се надява, че Касияс ще влезе в необходимата психическа зона, за да изпее възможно най-добре лебедовата си песен.

Проблемът е в атака – там Диего Коща, колкото и да е непукист, точно в Бразилия няма да блесне. Публиката ще го притиска всеки мач, а с това ще притиска и Испания. Дел Боске обаче не помисли за това, не си даде сметка, че трябва алтернатива. А такава имаше – Фернандо Йоренте. Цар Лъв щеше да е идеалният стълб в центъра на нападението, около който бързаците Педро и Касорла да виреят, който да увлича централните защитници на противника, който да е опция за центрирания, когато играта по трева бива блокирана. Сега Дел Боске няма какво да направи – освен може би да вземе да „измисли” една тежка контузия на приключилия с футбола Давид Вия и да помоли ФИФА да го замени с нов играч, с Йоренте. Иначе ще трябва да разчита на Коща и Фернандо Торес – с оглед непрестанните освирквания по-добре на Торес. И да се надява, че Нандо ще намери себе си.

Рубиконът за Испания следва – мачът с Чили, точно както в ЮАР през 2010 година, когато испанците паднаха с 0:1 в първия си мач в групата. Чилийците са южноамериканско подобие точно на Ла Фурия – дребни, бързи, повратливи, играещи с висока преса. И ако Испания иска да има успех, трябва да отговори със същото, с подходящите играчи – защото изброените по-горе са по-класни футболисти от чилийците, но трябва да усетят, че им се има доверие. Времето е малко – по принцип това доверие се изгражда с мачове, с контроли, но ако Дел Боске не опита промяна сега, световният шампион ще бъде погребан.

"Хегемонът" Испания записа срамен антирекорд

Действащият световен и европейски шампион Испания допусна пет гола в първия си мач на Мондиал 2014 в Бразилия. В историята на световнит...

ВИЖ ТУК ГАЛЕРИИ СЪС СНИМКИ ОТ МАЧА:

СВЕТОВНО УНИЖЕНИЕ ЗА ШАМПИОНА! ХОЛАНДИЯ ПРОФУЧА ПРЕЗ ИСПАНИЯ С 5:1  

ВИЖТЕ БИЖУТО НА РОБИН ВАН ПЕРСИ В СТИЛА НА ЙОРДАН ЛЕЧКОВ  

ОРАНЖЕВИ УРОЦИ КАТО ЗА СВЕТОВНО  

ДЕСАНТЪТ НА "ЛАЛЕТАТА" СРЕЩУ ИСПАНИЯ. ВИЖТЕ ГО!  

Дел Боске: Бяхме слаби, моментът е деликатен

Въпреки че не промени традиционната си физиономия, Висенте Дел Боске очевидно бе шокиран от тежката загуба на Испания от Холандия с 1:5...

ИСПАНИЯ - ХОЛАНДИЯ Е ГВОЗДЕЯТ НА ВТОРИЯ ДЕН ОТ МОНДИАЛА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com