Извънредно: Великобритания ще проведе избори на 8 юни

1972
Извънредно: Великобритания ще проведе избори на 8 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

В свое извънредно изявление, британският премиер Тереза Мей обяви, че назначава дата за парламентарни избори във Великобритания. Датата е 8 юни.

По думите на Мей изборите са факт, защото има несъгласие сред основните партии в парламента относно плана на консерваторите за излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit). Лейбъристите вече заплашиха да оспорват финалното споразумение, а либералите са готови да блокират работата на британския парламент, каза британският премиер. Тя обаче е убедена, че в това отношение трябва да има политическо единство. Не съм готова да позволя на политическите ни опоненти да провалят преговорите с ЕС, подчерта Мей. Тя счита, че хората трябва да решат на преки избори дали плановете за излизане от ЕС във вида, в който предлагат консерваторите.

ЕС постигнаха консенсус за насоките по Brexit

Държавите-членки на Европейския съюз са се съгласили с насоките за преговори по излизането на Великобритания от ЕС, представени минал...

Тереза Мей изрично уточни, че още утре, 19 април, ще внесе официално предложение в Камарата на общините (долната камара на британския парламент) за провеждане на парламентарни избори на 8 юни тази година. За да бъде одобрено предожението, трябват 434 гласа.

В речта си сега британският премиер наблегна на следното – че веднага след референдума за Brexit имало апокалиптични очаквания, но икономическият растеж и заетостта на Острова останали на добри нива. "Великобритания напуска ЕС и няма връщане назад. Ние искаме дълбоко и специално партньорство със силен ЕС, в което Обединеното кралство да е свободно да чертае само бъдещето си. Това означава да запазим контрол над парите си, над законите си и над границите и да бъдем свободни да сключваме търговски сделки със стари приятели и нови партньори по цял свят".

Вестник The Guardian моментално припомни, че в своя реч от 30 юни, когато се кандидатира за лидер на консерваторите, Мей изрично е изключила възможността за предсрочни парламентарни избори. Според тогавашното ѝ мнение Великобритания се нуждае от стабилност, след като референдумът за Brexit се оказа огромната изненада на миналата година - британците решиха, че Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС.

Последва и бърза реакция на новината от страна на лидера на Либералната партия Тим Фарън. "Тези избори са шансът ви да промените посоката, в която е тръгнала Великобритания. Ако искате да избегнете унищожителен Brexit, ако искат да запазите Великобритания на единния европейски пазар, ако искате Великобритания да е обединена, отворена и толерантна, това е шансът ви. Само либералдемократите могат да се противопоставят на консервативно мнозинство."

За ЕП правата на гражданите са на първо място в преговорите за Brexit

На 5 април депутатите ще разискват и гласуват приоритетите си в преговорите за отношенията между Великобритания и ЕС след Brexit. Спора...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха екоактивисти, залепили се на пистите на летището в Мюнхен (СНИМКИ)

20 000 руснаци без ток: Украйна дръпна шалтера с дронове в Новоросийск (ВИДЕО)

Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, се изправя пред съда

Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти затвори летището на Мюнхен

Нова стачка на "Хийтроу" - в края на май и началото на юни

Трима испанци са загинали при стрелба в Афганистан

3 милиона души в Германия не работят - ето защо

Десетки руски бомби са изпуснати на руска територия, в ДНР няма кой да обезврежда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа