The Wall Street Journal: Как се провали отстраняването на Николас Мадуро

6209
The Wall Street Journal: Как се провали отстраняването на Николас Мадуро
Снимка: Gettyimages

Как се провали отстраняването на Николас Мадуро, пише американският вестник The Wall Street Journal. Публикуваме текстът, преведен от "Фокус":

Опозицията във Венецуела е била впечатляващо близо до свалянето на президента Николас Мадуро от властта тази седмица, според запознати, участвали в разговорите, за да го свалят.

През последните два месеца ключови фигури от опозицията, водени от младия ръководител на Народното събрание Хуан Гуайдо, се срещнаха с високопоставени фигури в правителството на Мадуро, включително военнослужещи, обвинени в злоупотреби, опитвайки се да сключат сделка за мирно предаване на власт.

Срещите се проведоха в Панама и Доминиканската република, както и в столицата на Колумбия, според разговори с повече десет души, които са запознати с преговорите.

Докато в началото двете страни бяха далеч една от друга, те се съгласиха с едно нещо: Мадуро трябва да си отиде.

Те решиха, че това трябва да се направи не чрез военен преврат, неприятен за мнозина във Венецуела и в чужбина, а по-скоро чрез съдебно решение, което ще позволи на военните да се оттеглят от Мадуро и да върнат страната на пътя към демокрацията.

Според плана най-висшият съд на страната, Върховният съдебен трибунал, трябваше да признае контролираното от опозицията Народно събрание, последното демократично избрано тяло във Венецуела, за легитимен представител на венецуелския народ.

Тогава въоръжените сили ще имат правно основание да изоставят Мадуро. Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес и други, които преговаряха с опозицията, е трябвало да се присъединят към новото правителство.

"Падрино трябваше да каже:" Добре, трябва да се съобразим с това решение, това е съдебната власт, която говори ", казва запознат с преговорите. "Въоръжените сили се ангажират да се справят с този институционален подход."

Сделката обаче беше провалена във вторник по причини, които не могат да бъдат определени, което доведе до сблъсъци по улиците и смъртта на петима , както и арести на опозиционни фигури от режима.

Някои от тези, които са запознати със събитията, казват че подранилата ненавременна поява на опозиционния лидер Леополдо Лопес, заедно с Гуайдо, призовавайки за въстание, е накарало онези в режима, които преговаряха да оттеглят своите подкрепа за сделката.

Лопес каза, че тайната полиция, която е пазила дома му, където е бил под домашен арест, го е освободила. Ръководителят на тайната полиция генерал Мануел Фигера излезе с изявление тази нощ, в което обяви оттеглянето на подкрепата си от Мадуро.

Но появата на Лопес, ръководител на Партията на народната воля, на която Гуайдо е член, извън въздушната база, не беше част от сценария, изложен в преговорите между заговорниците от режима и опозиционните преговарящи.

Запознат с разговорите казаха, че призивът на двамата за въстание разби доверието на преговарящите от режима, които след това се оттеглиха от споразумението.

"Леополдо бързо натисна спусъка и загубихме златната възможност да убедим венецуелските военни да свалят Мадуро", заяви опозиционна фигура във Вашингтон, който е в тесен контакт с водещите врагове на Мадуро във Венецуела.

Лопес, който избяга в испанското посолство във вторник, не можеше да бъде намерен за коментар. Той се появи в четвъртък, казвайки на репортерите, че във вторник не е имало "намерение за преврат".

Тръмп: Бруталната репресия над венецуелските граждани трябва да приключи

Американският президент Доналд Тръмп призова за бърз край на „бруталната репресия” върху венецуелските граждани. Това се сл...

Много други опозиционери защитиха Лопес и казват, че той и Гуайдо са действали във вторник, едва след като техните събеседници от режима са започнали да се отказват от споразумението. Не е известно дали са го направили, защото контраразузнавателните агенти са открили заговора или защото ключови участници от правителствената страна никога не са имали намерение да оттеглят доверието си от Мадуро.

Някои подозират в проваления сценарий министъра на отбраната, Падрино. Някои хора, запознати със събитията от последните няколко дни, казват, че той е използвал преговорите, за да усети предателите и да открие заговор срещу Мадуро.

"Беше наивно да се доверяваме на тези лица, които са компрометирани с правителствената мафия на Мадуро и Диосдадо", казва опозиционер, позовавайки се на президента и втория човек след него, Диосдадо Кабело.

През януари високопоставеният служител на Тръмп заяви, че усилията за преговори с Падрино са се провалили. "Стана абсолютно ясно, че той е изцяло лоялен на режима", каза чиновникът.

Със сигурност някои членове на въоръжените сили, макар и подкрепящи преговорите за отстраняване на Мадуро, са били наясно, че преговорите могат да бъдат използвани за откриване на дисиденти. Аудиозапис, предоставен на вестника от високопоставена опозиционна фигура, предполага, че военните офицери обсъждат тази перспектива.

Нова жертва на протестите срещу Мадуро, той иска предложения как да се развива Венецуела

27-годишна жена е починала през изминалата нощ в клиника във Венецуела, след като е била простреляна в главата по време на антиправител...

"Ние се притеснявахме, че това е капан", може да се чуе един неидентифициран офицер, който говори във вторник, след като Гуайдо призова военните да го подкрепят. „Имаме единици, които са готови да излязат с трудности, защото операцията не е била планирана за днес. Но проблемът е, че ако нямаме достатъчно сила, опитът ще се провали."

След неуспешния преврат генерал Фигера е избягал от страната, казаха хора, запознати с положението му. А онези правителствени служители, които бяха идентифицирани като част от заговора срещу г-н Мадуро, излязоха публично на национално организирани събития, за да покажат подкрепата си за президента. Те включват и Падрино, министър на отбраната; генерал Иван Ернандес, началник на военното контраразузнаване; и генерал Хесус Суарес Чурио, ръководител на армията. Всички се появиха с Мадуро в четвъртък, когато той изнесе реч пред войските във Форт Тиуна, база в Каракас.

Съдия Морено, в телефонен разговор с държавната телевизия във вторник, отхвърли опита за премахване на Мадуро.

Падрино призна, че хора на опозицията са стигнали до него, за да го накарат да се обърне срещу правителството, на което служи.

„Те се опитват да ни купят, сякаш сме някакви наемници ,“ казва той, застанал до господин Мадуро. "Онези, които са паднали толкова ниско, продали са своя войнишки дух, престават да бъдат войници и, разбира се, не могат да бъдат сред нас."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка