Рамзан Кадиров обича не само да се бие с чужденци, но и да приема подаръците им

31447
Рамзан Кадиров обича не само да се бие с чужденци, но и да приема подаръците им
Снимка: Screenshot

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, както е известно, изпрати в Украйна 12 000 свои бойци, обещавайки победа още "в следващите дни". Това не се случи, а след като стана ясно колко неефективна е руската армия, Кадиров предложи следния изход от ситуацията - да се убива и унищожава всичко без угризения, пише руското издание "Проект"*. Но когато става въпрос за него самия, Кадиров обича да строи, не да унищожава. При това докато на всеослушание заклеймява "чуждите агенти", които получават пари от чужбина, за себе си той никак не се гнуси да използва чуждестранните помощници и техните пари, пише още изданието.

Преди 10 години, през февруари 2012 г., Кадиров си построи дворец с безпрецедентен за онова време лукс. Резиденцията е в самия център на град Грозни - огромна, с колони, с един голям и четири малки купола. Сградата е непревземаема според средновековните понятия на фортификационната наука – специално е прокопан обходен канал от река Сунжа, а самата резиденцията е нещо като остров. Оттогава малцина са успели да стигнат дотам, а още по-малко да я заснемат на видео.

ОЩЕ: Кадиров с ултиматум към украинските бойци, укрепили се в "Азовстал", да се предадат до ден (ВИДЕО) 

Благодарение на сайт на обществените поръчки тогава стана ясен мащабът на този лукс, както и разходите за поддръжката му. Резиденцията има 36 хектара тревни площи с 2260 дървета от различни видове, 8 хектара цветни лехи с 16 000 розови храсти, както и 64 000 кв. м помещения на петте си етажа с 13 000 кв. м килими и 4 000 кв. м гоблени.

За поддръжката на този лукс властите на Чечня са платили 84 милиона рубли от бюджета или почти 2,7 милиона долара по тогавашния курс. Журналистите можеха само да гадаят какви са цената и източникът на финансиране за изграждането на самия дворец - смяташе се, че за него са похарчени 10 милиарда рубли държавни пари.

Но дори и тези средства се оказаха недостатъчни за мераците на Кадиров. Руското издание "Проект" е имало достъп до документи, които отчасти хвърлят светлина върху това кой е строил двореца на Кадиров. Един от хората, за които се смята, че са спонсорирали имението, е олигархът Кенес Ракишев, гражданин на Казахстан и едно от доверените лица на чеченския лидер. Богатството на Ракишев се оценява нетно на 950 млн. долара.

ВИЖТЕ ОЩЕКадиров "изненадал под душовете" БГ национал след победен гол над отбора на Путин!

 

Кенес Ракишев. Източник: Facebook

Освен това вероятно именно Ракишев е организирал PR кампаниите на Кадиров - така например през октомври 2011 г. известният актьор Жан-Клод Ван Дам долетя в Грозни, за да отбележи празника на града и нарече публично Кадиров свой "приятел". В действителност това е било комерсиално посещение – лично Ракишев го е организирал, наемайки актьора чрез специалната агенция Doors to Hollywood, която води известни личности на различни събития срещу заплащане. Не е известно колко е получил Ван Дам, но е известно, че агенти са предупредили казахстанския бизнесмен, че пристигането на Кристиано Роналдо в Грозни ще струва до 1 милион евро, така че горе-долу можем да се ориентираме грубо за размера на сумата.

 

Жан-Клод Ван Дам и Рамзан Кадиров. Източник: Instagram

Впрочем друга звезда, която посети Чечения, беше легендарният боксьор Майк Тайсън - като почетен гост на турнир по бокс. Кадиров не пропусна да позира до него.

 

Рамзан Кадиров и Майк Тайсън. Източник: Getty Images

Строителството на резиденцията на Кадиров е започнало през 2007 г. Но поради секретността на обекта журналистите многократно са я бъркали с друго имение на чеченския лидер - но не в Грозни, а в Центарой. И докато на обществеността ѝ е било трудно да се ориентира относно дворците на Кадиров, то Ракишев е бил зает с битови въпроси - как да аранжира интериора на имението. Което се оказало не толкова лесна работа.

ОЩЕ: Зеленски отзова двама посланици, не осигурили оръжие и санкции срещу Русия 

От разследването на "Проект" става ясно, че казахстанският олигарх е сключил договори с две чуждестранни компании - словенската OMNIA ARHING d.o.o, и италианската мебелна къща OAK Industria Arredamenti S.p.A. Италианците са се ангажирали за 500 000 евро да изготвят проект за интериорен дизайн на основния етаж - "президентския", с площ от 3100 кв. метра.

Половин милион евро само за скица, разбира се, е скъпо, но OAK Industria е един от сериозните играчи на пазара на луксозни мебели. Наскоро президентът на компанията Ренато Полоня се похвали, че именно неговата компания е снабдила Кремъл с прочутата дълга маса, на която руският държавен глава Владимир Путин посрещна френския си колега Еманюел Макрон малко преди да започне войната в Украйна.

Грамадната сума явно не е смутила клиентите, защото скоро италианците изпратили на Ракишев и предложение за обзавеждането на две от стаите – президентския офис (110 кв. м) и библиотеката (220 кв. м). Това е само една десета от общата площ на помещенията, но Ракишев трябвало да плати за нея 2,4 милиона евро. Срещу тази сума строителите трябвало да окачат гипсов таван (200 хил. евро), да положат мраморни подове и паркет, избран от специалисти (595 хил. евро), да монтират дървени врати, гипсови колони и да извършат други монтажни и довършителни работи. В сумата били включени и мебели (831 хил. евро) - шкафове, включително за излагане на оръжие, маси с мраморен плот, тапицирани с кожа столове, нощни шкафчета и дървен герб на Чеченската република с инкрустация.

ОЩЕ: Наистина ли Кадиров е в Украйна? Украинците го хванаха в лъжа (СНИМКИ) 

Вероятно обаче презентацията не е минала много добре, защото Ренато Полоня е заявил пред "Проект", че "поради спешност на клиента не можахме да изпълним изискванията му и затова развалихме договора". Въпреки това на клиента все пак се наложило да заплати огромни суми - такива, каквито бюджетът на бедната Чечения трудно можел да си позволи. Неустойката очевидно е била платена от Ракишев - в края на 2010 г. управителите на OAK Industria Arredamenti S.p.A. му изпратили уведомление, че са успели да извършат работа за 350 хил. евро.

Все пак Кадиров не останал без италиански мебели. Представител на строителната компания OMNIA ARHING е съобщил на "Проект", че други италиански фирми в крайна сметка са му доставили мебели - Cappelletti srl, Jumbo collection group, Asnaghi Interiors SpA и OAK s.r.l.

Рамзан Кадиров, който изпраща подчинените си да сеят унищожение в Украйна, се е погрижил добре за своя комфорт. С помощта на различни хора и организации, той е построил най-малко пет имения за семейството си в Чечения. Три от тях се намират в Грозни, останалите са в Гудермес и в родния му Центарой.

Впрочем, казва изданието, тези дворци Кадиров използва не само за живеене, за работа и скъпи приеми, но и за изтезания.

ОЩЕ: Двама починали и 28 руски войници в реанимация, след като украински цивилни ги почерпили с отровен сладкиш 

* За руското издание "Проект" и какво представлява има официална статия в Wikipedia.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Захарова видя съдбоносна стъпка в посещението на Путин в Китай

Откриха телата на трима заложници, отвлечени от "Хамас"

Северна Корея пак изстреля тактическа балистична ракета

Безредици и бой в Киргизстан заради сбиване с чужденци (ВИДЕО)

Израелска атака по Западния бряг, има убит и ранени

САЩ евакуираха от Газа 17 американски лекари

Съдбата на прочула се заложничка на "Хамас": Намериха тялото на Шани Лук

Израел си е върнал телата на трима заложници от ивицата Газа

Смили му се сърцето: Ердоган помилва превратаджии

Израел пред съда на ООН: Никаква сила няма да ни попречи да се защитим от "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com