Борисов: Очакваме дълбока рецесия през есента

6492
Борисов: Очакваме дълбока рецесия през есента
Снимка: ПЦ на МС

Очакваме дълбока рецесия през есента, заяви премиерът Бойко Борисов.

Нещо повече – от това, което виждам при колегите, полагат огромни усилия, рязко се разминава мнението на специалистите, на самия медицински потенциал на Европа. Едните разсъждават като нас към днешна дата, другите разсъждават като нас отпреди 2 месеца. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в по-мощните икономики. Заделят, но когато затънат, харчат повече. Не можем да се завърнем към нормалния живот, който искаме, обясни Борисов. Ето, краят на юни ще дойде, но не знаем юли месец ще си приемем ли бюджета. Дотогава, до септември, ако продължим да нямаме финансова рамка, а финансова рамка по интернет няма как да стане…, добави още Борисов.

Чака ни дълбока криза

COVID-19 захапа и БВП на Швейцария

Швейцарската икономика ще преживее най-големия спад от десетилетия, тъй като пандемията на коронавирус засегна силно производството и р...

Пандемията от COVID-19 ще остави дълбоки следи върху икономиката на целия Европейски съюз и в частност България.

Все повече експерти – наши и чужди, а също така представители на бизнеса алармират, че е твърде рано да се радваме, че сме победили опасния вирус. Тепърва предстоят трудни месеци след отмяната на карантината и строгите ограничителни мерки.

Главният управител на Германско-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев заяви пред БГНЕС, че трябва да сме подготвени и да очакваме дълбока рецесия. „През последните години бяхме свикнали да вървим напред и нагоре, да отчитаме ръст на търговския стокообмен и на БВП. Тези неща ще бъдат преосмислени, защото само за около 3 месеца спадът е значителен“, предупреди той.

Д-р Василев припомни, че икономиките на България и Германия са като скачени съдове и даде конкретен пример в сферата на производството на автомобилни части, един от най-динамично развиващите се отрасли у нас през последните години. „Сега ще настъпи период на отрезвяване, защото, ако има драстичен спад в германската икономика вследствие на коронавируса, това няма как да не се отрази и в двустранните ни икономически отношения. Ние сме като скачени съдове. Когато единият партньор се движи надолу, другият го последва. Вижте само какво се случва в производството на автомобилни части. У нас има много сериозно присъствие на фирми поддоставчици на автомобилни части, но след като автомобилният бранш в Германия е дълбоко засегнат и производството драстично намалява, това няма как да не се отрази и в България“, предупреди главният управител на ГБИТК.

Икономистите все повече преосмислят първоначалните си виждания за един по-кратък период на шок и парализа в икономиката. Все повече се обединяват около мнението, че това ще бъде дълбока криза с продължителна рецесия на възстановяване. Това коментира в интервю за БГНЕС проф. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН.

Борисов: По-бедни излязохме от кризата, но сме живи и здрави

"Усещането в някои, че след кризата сме по-богати, не, по-бедни излязохме, но сме живи и здрави", каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ...

За Искра Белева кризата с коронавируса няма аналог по няколко причини. „Това е криза, в която нищо не е сигурно и нищо не се знае. Тя е многопластова, не знаем кога ще намерим лечението и как можем да се спасим“, каза тя.

За България е хубаво, че има възстановителен план и фондът за възстановяване на Европейската комисия, която реагира много добре с отпуснатите на страните-членки 750 млрд. евро под формата на безлихвени заеми или грантове, подчерта проф. Белева.

Германия – вълна от фалити

Позицията на бизнеса и науката за предстоящите тежки времена се подкрепа и от последните данни за икономиката на Германия, която е моторът на ЕС. Заради пандемията от коронавирус търговията е спаднала значително през април, отбелязвайки най-ниското си ниво за последните 70 години, сочат данните на Федералното статистическо ведомство във Висбаден.

На месечна база износът на Федералната република е регистрирал спад от над 24%, а вносът – 16,5%. Анализаторите очакваха експортът да спадне с 15,6%.

България на трето място по ръст на икономиката за първото тримесечие в Евросъюза

България е трета в Европейския съюз по ръст на икономиката през първото тримесечие. На годишна база ръстът на БВП у нас е 2,4%, а спрям...

Трите месеца без работа и приходи заради кризата с коронавируса изправи редица германци пред огромни финансови трудности. Икономическите експерти прогнозират, че от август нататък се задава вълна от фалити.

В следващите месеци се очаква броят на затъналите в дългове домакинства и частни лица да нарасне силно. Но според различните сценарии, броят на частните фалити може да нарасне през тази година с 15% и да достигне 100 000, пише вестник Die Welt. И то въпреки предприетите от правителството мерки за смекчаване на икономическите последствия от кризата с коронавируса. Пакетът с мерки възлиза на 130 млрд. евро и включва временно понижаване на ДДС, финансов бонус за семействата с деца, намаление в цените на тока, субсидиране на покупките на електромобили и т.н.

Експертите се опасяват най-много от тежки сътресения на пазара на труда. Въпреки множеството подадени заявки за работа на намален работен ден (за над 10 милиона души през месеците март и април), безработицата расте. По данни на Агенцията по труда, за един месец (от април до май) броят на безработните се е увеличил със 169 000 души и е достигнал 2,8 милиона.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика