Разследването за трафика на боклук от Италия за България се пренесе и у нас

31570
Разследването за трафика на боклук от Италия за България се пренесе и у нас
Снимка: Getty Images

Мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България.

Според тях засега разследването у нас се води в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Нено Димов: В МОСВ не е постъпвало заявление за превоз на отпадъци от Италия за България

В МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз на отпадък с жп транспорт от Италия за България. Това каза министърът на околнат...

Той е заминал на мястото на операцията, след като по-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР, съобщи Нова телевизия.

Според източниците ни разследването е свързано с трафика на боклук от Италия за България. През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна.

Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.

Сред балите вече нямало нищо за третиране, според разследващите. В пакетираните бали били открити материали от пластмаса, гума, тъкани, тетрапак, смесени боклуци и др.

БСП: Остава впечатлението, че се крие информация от хората за отпадъците

Остава впечатлението, че се крие информация от хората за отпадъците. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член...

На практика ставало въпрос за крайните продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите, съпровождащи товара, за пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Разследването е започнало след сигнал от Митническата агенция на Леко, което довело до проверка на вагоните, готови за отпътуване. След откритото разминаваме в документацията била издадена заповед за запор на товара.

Съмненията за нелегално унищожаване на отпадъци в страната не са от вчера. Както Actualno.com писа през 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

В началото на септември в Перник имаше и протести заради съмнения за горене на боклуци в местния ТЕЦ „Република”, който де факто е на Христо Ковачки. Какви бяха резултатите от проверките на РИОСВ можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Италианските власти разследват незаконна пратка от 815 тона отпадъци, предназначени за България (ВИДЕО)

Властите в Италия разследват заловена пратка на гара в Милано от вече третирани пластмасови отпадъци, които били предназначени за Бълга...

Actualno.com писа и за съмнение за нелегален внос на радиоактивни отпадъци в България през пристанище "Варна – Запад". Всичко за сигнала МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Сашко от Перник отново се загуби

Кола се преобърна на АМ "Тракия", човек загина

Скрити в електрически табла: Заловиха 6 500 000 къса нелегални цигари (ВИДЕО)

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com