Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които кардиолозите казват, че никога, никога не трябва да правите

19 май 2024, 16:09 часа

Важно е да водите активен начин на живот, да ядете питателни храни и да контролирате неща като кръвното си налягане, казват лекарите.

Никой не знае това повече от експертите, които се занимават с проблема. Лекарите, лекуващи инсулт, казват, че обмислят много ключови начини за намаляване на риска (и риска на пациентите) от инсулт.

Водете заседнал начин на живот

Един от модифицируемите рискови фактори за инсулт е заседналият начин на живот.

Въпреки че няма общоприето определение за заседнал начин на живот, като цяло това означава прекарване на твърде много време в седнало или легнало положение и недостатъчно време за упражнения или движение.

Доказано е, че редовната физическа активност помага на вашите кръвоносни съдове да не се запушват. Той спира натрупването на плаки в артериите. И така, ние обикновено препоръчваме на хората да правят вероятно 30 минути умерени упражнения, може би пет пъти седмично.

Това може да означава да ходите на разходки, да бягате, да карате колело, да работите в градината или да се присъедините към групови тренировки – няма грешен начин да се движите.

Игнорирайте високото кръвно налягане

Оказва се, че много от същите неща, които бихме препоръчали за здравословен начин на живот, също намаляват риска както от сърдечни заболявания, така и от инсулт. Но ако има един фактор, който е най-въздействащ, това би било кръвното налягане, кръвното налягане, кръвното налягане.

Повишеното кръвно налягане, особено с течение на времето, може да доведе до проблеми: Високото кръвно налягане е най-големият модифицируем рисков фактор за инсулт.

Пропускате редовните прегледи

Тези рискови фактори често нямат никакви реални симптоми, което е тревожно нещо, за което трябва да се мисли. Пациентът никога няма да разбере, че кръвното му налягане е високо, няма да знае дали има висок холестерол, освен ако всичко това не се тества рутинно или редовно проверява.

Това означава, че е изключително важно да посетите своя първичен лекар за рутинните прегледи, които те смятат за необходими. Те ще ви изследват за проблеми като висок холестерол и високо кръвно налягане, докато проверяват и други рискови фактори като кръвната ви захар и тегло.

Вашият лекар може също така да прегледа всички рискови фактори извън вашия контрол, като пол (ударите са по-чести при жените), раса (те са по-чести при чернокожите, отбеляза той) и лична история.

По отношение на предишна медицинска история, тези, които са имали предишни инсулти в миналото или ако някой от родителите им е имал инсулт в миналото, са изложени на много по-висок риск от бъдещ инсулт.

Пушене

Един от навиците, които трябва да се избягват, е пушенето. Това определено увеличава риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания по този въпрос.

И един от начините, по които се прави това, е като причинява стесняване на кръвоносните съдове с течение на времето и това в крайна сметка може да доведе до блокиране на притока на кръв към част от мозъка, което по същество е инсултът.

Запазете спокойствие: Тази емоция увеличава риска от инсулти и инфаркти

Пиете твърде много алкохол

Вероятно сте наясно, че алкохолът не е добър за вас. Това е свързано с някои видове рак, чернодробно заболяване и да, инсулт също.

Препоръките за алкохол варират според хората, но повече от четири питиета наведнъж за жени или пет питиета наведнъж за мъже за прекомерно пиене. Повече от осем питиета на седмица за жени и 15 питиета на седмица за мъже също се считат за прекомерно пиене.

Игнорирате вашата диета

Правилната диета също е важна за управлението на риска от инсулт. Това означава да намалите храните, които са пълни с наситени мазнини, захар и сол. (Освен това има връзка между приема на сол и високото кръвно налягане, което, както вече знаем, е друг рисков фактор за инсулт.)

Миниинсулт- това са симптомите, че сте го прекарали без да разберете

Отхвърлете необходимото лечение

Тъй като инсултите са толкова чести в тази страна (и в този свят), важно е да сте наясно с признаците и да се лекувате възможно най-скоро. Наличните лечения за инсулт работят по-добре, колкото по-рано са готови.

Тъй като много инсулти не са болезнени и симптомите на инсулт се различават толкова много, важно е да разпознаете симптомите на инсулт.

И още веднъж, важно е да запомните, че получаването на лечение възможно най-бързо е жизненоважно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес