X
 
 

Имало ли е неотчетен внос на радиоактивен боклук в България?*

3899 4
photo of Имало ли е неотчетен внос на радиоактивен боклук в България?*
Снимка: БГНЕС
За случай на засечена радиация в отпадъци, внасяни в страната ни през пристанище "Варна – Запад" сигнализира потребител в социалните мрежи. Потребителят твърди, че "отпадъците са от Италия, които се внасят с кораби, имат договор за изгарянето им в един от заводите в Девня като гориво... Нооо, отдавна се знае, че пристигат често с нарушена опаковка, течащи, вонящи, а и до онзи ден, може би и преди това, с опасно съдържание". Всъщност става въпрос за жена, която разказва, че мъжът ѝ работи като докер и той е установил радиоактивността с гайгеров брояч. Жената добавя, че всички от смяната са наясно, но си мълчат, защото ги е страх за работата им.

Actualno.com потърси информация какви чужди отпадъци внасяме, къде се изгарят, кой следи за тяхното съдържание, колко са случаите на засечени радиоактивни материали. С такива въпроси се обърнахме към Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пристанище "Варна – Запад", "Девня Цимент" АД и община Девня.

Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също

Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен. Източник на замърсяването е горенето на отпадъци от опожареното смети...

Отговорът от порта е, че в терминалите на "Пристанище Варна" ЕАД функционират радиационни сензори за нивосигнализиране, които са част от системата на ГД "Гранична полиция". В посочения период - преди около седмица, не са получени сигнали за отчетени данни над нормите.

От пристанището уточняват също, че при установяване на завишени радиационни нива се следва строга аварийна процедура, включваща изолиране на товара на обособена площадка, където сетрифицирано предприятие го обработва, неутрализира и утилизира за сметка на получателя/изпращача.

От порта казват още, че през последните 30 дни в Пристанищен терминал "Варна - Запад" не е обработван RDF товар. 

* (допълнено) В Агенцията за ядрено регулиране не е постъпвала информация за открити радиоактивни материали на пристанище "Варна – Запад", гласи официалният отговор на АЯР за Actualno.com. Съгласно действащото законодателство, при подобни случаи се задейства "Процедура за аварийно реагиране при разкриване на незаконен пренос на радиоактивни материали в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове на Република България", която е част от Националния план за защита при бедствия. Съгласно тази процедура товарът не се допуска на територията на страната.

Живеещите в и около Шишманци искат референдум заради скандалния екозавод

Смятаме, че общественият договор на община Раковски с жителите ѝ е нарушен. Обещанията, че ще е като във Виена, не се оказаха верни &nd...

Контролът върху вноса на отпадъци за горене в наши предприятия е извън рамките на контрола, осъществяван от АЯР, съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Пред Actualno.com кметът на Девня Свилен Шитов обясни, че в "Девня Цимент" не горят отпадъци, а алтернативно гориво. Самият той през 2014 година също бил притеснен от информация, че ще се горят отпадъци в завода и отправил запитване до МОСВ. "Оказа се, че това е преработено и се използва като гориво. В България са доста фирмите, които ползват такива горива и разрешенията им са издадени от МОСВ", каза още той.

Все още няма отговор на въпросите ни от МОСВ и "Девня Цимент". В момента, в който разполагаме с исканата информация, ще я публикуваме.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Георги Илиев Митев 4 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
  БОЙКОУСПОКОЯВАЩИ ЗА НАС СА БЕЗ ПАРИ. И ВИЖДАМ ВЕЧЕ АЗ БОЖЕСТВЕНА ГЛАВА (ДА КАЖА ТУК ПОХВАЛНИТЕ СЛОВА). ТРИ ПАПИ ПО ГЛАВАТА ГО ГАЛИЛИ И БОГОВЕТЕ НИМБА МУ БЛАГОСЛОВИЛИ.
 • Георги Илиев Митев 3 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
  СКАНДАЛИ ВИХРЯТ СЕ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА И ВСЕКИ СИ РАЗВЯВА ДОКУМЕНТА.
 • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
  ТОВА Е РАБОТНАТА СЕДМИЦА НА "ВИСШИСТИТЕ". ДНЕСКА БУДУВАТ, УТРЕ ФЛИРТУВАТ, ВДРУГИДЕН СИ ПАЗАРУВАТ, ПОСЛЕ ПЪК ПРАЗНУВАТ И НАКРАЯ ПАК ПИРУВАТ. СЕДМИЦАТА СВЪРШИ, МЕСЕЦЪТ ПРИВЪРШИ И ГОДИНАТА ЗАВЪРШИ, А РАБОТАТА СИ...НЕСВЪРШИ.
 • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
  ЩОМ "ЧИНОВНИКЪТ Е В СТАЯ ИЗБОРИТЕ МОГА ДА ГИ "РАЗГАДАЯ". МОГА И ДА ГИ РЕША, ЗАЩОТО НЕ ГРЕША. ЩОМ ИМА РИМА ЗНАЧИ Е ОТ "ПРИМА"...
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...