Имало ли е неотчетен внос на радиоактивен боклук в България?*

7978
Имало ли е неотчетен внос на радиоактивен боклук в България?*
Снимка: БГНЕС

За случай на засечена радиация в отпадъци, внасяни в страната ни през пристанище "Варна – Запад" сигнализира потребител в социалните мрежи. Потребителят твърди, че "отпадъците са от Италия, които се внасят с кораби, имат договор за изгарянето им в един от заводите в Девня като гориво... Нооо, отдавна се знае, че пристигат често с нарушена опаковка, течащи, вонящи, а и до онзи ден, може би и преди това, с опасно съдържание". Всъщност става въпрос за жена, която разказва, че мъжът ѝ работи като докер и той е установил радиоактивността с гайгеров брояч. Жената добавя, че всички от смяната са наясно, но си мълчат, защото ги е страх за работата им.

Actualno.com потърси информация какви чужди отпадъци внасяме, къде се изгарят, кой следи за тяхното съдържание, колко са случаите на засечени радиоактивни материали. С такива въпроси се обърнахме към Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), пристанище "Варна – Запад", "Девня Цимент" АД и община Девня.

Обгазяването на Свищов продължава, проблемите с незаконните сметища също

Граждани на Свищов сигнализираха, че градът отново е бил обгазен. Източник на замърсяването е горенето на отпадъци от опожареното смети...

Отговорът от порта е, че в терминалите на "Пристанище Варна" ЕАД функционират радиационни сензори за нивосигнализиране, които са част от системата на ГД "Гранична полиция". В посочения период - преди около седмица, не са получени сигнали за отчетени данни над нормите.

От пристанището уточняват също, че при установяване на завишени радиационни нива се следва строга аварийна процедура, включваща изолиране на товара на обособена площадка, където сетрифицирано предприятие го обработва, неутрализира и утилизира за сметка на получателя/изпращача.

От порта казват още, че през последните 30 дни в Пристанищен терминал "Варна - Запад" не е обработван RDF товар. 

* (допълнено) В Агенцията за ядрено регулиране не е постъпвала информация за открити радиоактивни материали на пристанище "Варна – Запад", гласи официалният отговор на АЯР за Actualno.com. Съгласно действащото законодателство, при подобни случаи се задейства "Процедура за аварийно реагиране при разкриване на незаконен пренос на радиоактивни материали в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове на Република България", която е част от Националния план за защита при бедствия. Съгласно тази процедура товарът не се допуска на територията на страната.

Живеещите в и около Шишманци искат референдум заради скандалния екозавод

Смятаме, че общественият договор на община Раковски с жителите ѝ е нарушен. Обещанията, че ще е като във Виена, не се оказаха верни &nd...

Контролът върху вноса на отпадъци за горене в наши предприятия е извън рамките на контрола, осъществяван от АЯР, съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Пред Actualno.com кметът на Девня Свилен Шитов обясни, че в "Девня Цимент" не горят отпадъци, а алтернативно гориво. Самият той през 2014 година също бил притеснен от информация, че ще се горят отпадъци в завода и отправил запитване до МОСВ. "Оказа се, че това е преработено и се използва като гориво. В България са доста фирмите, които ползват такива горива и разрешенията им са издадени от МОСВ", каза още той.

Все още няма отговор на въпросите ни от МОСВ и "Девня Цимент". В момента, в който разполагаме с исканата информация, ще я публикуваме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Тийнейджъри пребиха без причина украински музикант във Варна

Първо по рода си антитерористично учение се проведе във Варна

Безразсъдно шофиране: Със 130 км/ч по оживен булевард във Варна

Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Варна остава без приет бюджет за 2024г.: От Общинския съвет обясняват защо

Официално: Съдът потвърди отстраняването на районен кмет във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна