Избори сред боклуците на Столипиново

7879
Избори сред боклуците на Столипиново
Снимка: БГНЕС

Ако някой се чуди къде отидоха ромите от Войводиново, чиято незаконна махала в селото беше съборена през януари по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов - ето къде. Построиха си нова незаконна махала в Столипиново. Викат ѝ "новата махала", намира се на празно пространство до оградата на училище "Пенчо Славейков" и срещу панелните блокове с пълните с обратни води мазета.

Къщите са струпани през куп за грош, очевидно много набързо, канализация няма, токът се преразпределя с кабели от едно място до различните потребители, а кой как плаща не е ясно. Макар и на две крачки от училището, в учебно време в новата махала щъкат десетки деца, очевидно неповлияни от мисълта за образование, а в класовата структура на гетото обитателите му се нареждат на последно, най-долно място.

Тъй като те не са толкова много и там има още много място, най- редовно там се натрупват боклуци и не са само столипиновци, които го правят. Разни фирми се изтарикатиха и, вместо да плащат за сметище, изсипват там камионите си. После в един момент над това място се издига черен дим, който се вижда от цял Пловдив и това означава единствено, че са се натрупали много боклуци и трябва да се освободи място.

Така беше решен въпросът с незаконната махала на Войводиново.

Как са гласували на сегашните местни избори в Столипиново - този път доста слабо. На балотаж за районен кмет там отиват Иван Стоянов от ГЕРБ с 26.32% от гласовете или 3 505 и Илия Матаков от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с 11.60%. Никой не е съвсем наясно с броя на населението на Столипиново, но във всички случаи е най-малко 30 000 души. Гласовете за земеделеца точно тук будят недоумение. Ако в близките села около Пловдив ромското население припокрива почти изцяло заетите в селското стопанство, за Столипиново това не може да се каже, никакво земеделие няма там и няма как да има. Така че вторият кандидат е странна поява на политическия хоризонт. За първия, обаче, може да се каже точно обратното.

Като шеф на общинската фирма "Чистота", кандидатът Иван Стоянов е работодател на сериозна част от работещото население в квартала, може би на всички. Само жените, заети в уличното метене, са 400, а има и мъже, които работят по сметосъбиращите камиони. От една страна, положението с боклуците в Столипиново е драстично, от друга, обаче, семействата зависят от тази работа. Впрочем преди първия тур от квартала бяха извозени 4 тона боклуци и бяха сложени контейнери там, където обикновено ги няма. Но има още поне толкова. Особено страшно е между блоковете, където миризливите купчини стигат почти нивото на първия етаж. 

Агитацията в Столипиново вървеше с пълна сила преди първия тур, продължава и сега. Ако в нея пак влиза изнасяне на натрупаните боклуци - добре. Но не е нищо особено, защото и тази неделя ще мине и те пак ще се съберат. До следващите избори. При очертаващата се победа на балотажа, новият районен кмет би трябвало да е най-наясно как да се справи с тях. А защо не се е справил досега, е съвсем друг въпрос и по избори не се задава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Стефка Костадинова пред Костадин Димитров: Световният ми рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Фестивалът „Традиции и памет“ завладява с красота и ритъм Римския стадион на Филипопол

ПФК „Ботев“ и кметът на Пловдив Костадин Димитров вдигат заедно Купата на България

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов посрещна делегация от сръбски журналисти

Ето кои са номинираните за Награда „Пловдив“ за 2024 г.

Над 2000 деца са приети в първа група на детските градини в Пловдив

Влошава се състоянието на пожарникаря, пострадал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

Рали състезател каза как се е стигнало до зверската катастрофа в Пловдив

Тежко остава състоянието на двамата пострадали след смъртоносната катастрофа в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив