Кметът на Войводиново: Опитът за връщане на ромите в незаконните постройки е провокация

2882
Кметът на Войводиново: Опитът за връщане на ромите в незаконните постройки е провокация
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Обстановката тази сутрин в село Войводиново и ромската махала там е спокойна. Къщите на ромите не са годни за живеене и освен това са незаконно изградени, така че те нямат право да ги обитават, категорично заяви в ефира на НОВА ТВ кметът на населеното място Димитър Тосев.

Той посочи, че в постройките няма никакви условия за живеене - липсват отопление и прозорци. Ромите сами са демонтирали и са изнесли частите от къщите си. Според Тосев, с цел провокация, някой е посъветвал ромите да се върнат, а това допълнително ескалира ситуацията във Войводиново. Когато са пристигнали в селото те са били придружавани от представители на правозащитни организации.

Продължават да събарят незаконни постройки във Войводиново

И днес под полицейска охрана продължава разрушаването на незаконните постройки в с. Войводиново. Местната власт реши да заличи къщите, ...

След появата им, жителите на Войводиново са успели много бързо да се организират и да излязат на протест. "Смятам, че причината за случващото се ромите трябва да я намерят у себе си. Ако всичко беше наред, това нямаше да се случи. И хората винаги ще се стараят по всякакъв начин да не допускат връщането на ромските представители в махалата.", обясни кметът на Войводиново. Той призова неправителствените организации да не предприемат подобни действия и да изчакат решението на съда. "Виждам, че у политическите сили има нагласа проблемът да бъде решен, защото той съществува не само тук, а и в цялата страна.

Незаконните къщи във Войводиново към момента са 11 на брой. Той обясни, че събарянето им се бави заради процедурата. Към момента информацията е, че те ще бъдат премахнати през март. По думите на Димитър Тосев представителите на неправителствените организации, пристигнали вчера в селото, са премахнали разлепените обявления, че ромите трябва да напуснат незаконните постройки.

Тосев се е срещнал и с комадоса, който пострада от ромското нападение. "Следите от ударите стоят и му предстои операция за поставяне на имплант в скулата. Не го е виждал да излиза в селото. Днес стана ясно, че по казуса в село Войводиново ще се проведе среща в община Марица, на която ще участват представители на местната власт и ромска махала. Припомняме, че вчера сутринта във Войводиново се завърнаха част от обитателите и заявиха, че се отново ще живеят в постройките си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com