Димитър Ганев: На парламентарните избори ще имаме нова политическа ситуация

4435
Димитър Ганев: На парламентарните избори ще имаме нова политическа ситуация
Снимка: Actualno.com

Каква е първата политическа седмица на новата година? Прогнози за 2021 г. във вътрешнополитически план прави пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"В политическо отношение светът започна, меко казано, изненадващо новата 2021 година с нещо, което не се е случвало повече от 2 века в САЩ. Но Съединените щати са устойчива демокрация. И

това не е краят на американската демокрация

и тези кадри от Капитолия, освен тежка имиджова щета, не мисля, че ще имат някаква последица за демокрацията в САЩ като цяло. Но няма съмнение, че се намираме в етап, в който американското общество е толкова разделено, че практически двете основни групи (подкрепящи едната или другата партия) не само не могат да си говорят помежду си, а и през следващите години и десетилетия ще се отдалечават все повече. Не мисля, че ще стигне до делегитимиране и оспорване на изборните резултати."

"В България първата седмица, поне мен, ме зареди с някакъв оптимизъм и това е свързано с по-добрата статистика относно заболеваемостта от коронавирус. Струва ми се, че може да се говори за

начало на края на втората вълна.

Във вътрешнополитически план – събитието е датата на изборите. Както през 2020, 2019, 2018 година, всеки повод се използва за конфликт между президентската администрация и изпълнителната власт.

Другото – продължаване на разчистване на вътрешнопартийни сметки от страна на БСП. Имам предвид прекратяването на членството в партията на Георги Гергов. Пловдив не е бил най-силното място на БСП на които и да е избори, но няма никакво съмнение, че сега резултатът ще бъде по-лош. Нинова по никакъв начин не е решила да започне някаква форма на промяна в политиката в своята партия. Тя играе много рязко спрямо вътрешнопартийната си опозиция – безкомпромисно, силово, без опити да интегрира поне част от нея.

БСП е партия на лобита.

В БСП силният лидер по принцип не е силов лидер, а балансьор на тези лобита. Големият въпрос е дали Нинова вижда като свой конкурент в лявото пространство президента Радев и дали това ще се отрази по някакъв начин на подкрепата на БСП на Румен Радев за втори президентски мандат. Това е ключово, защото е очевиден конфликтът между "Позитано" и президента, има и достатъчно поводи за това. Президентът не отрича категорично дали ще прави собствена партия."

Иво Инджов: Предизборната кампания ще бъде доста „мръсна“

Основните политически сили бяха в предизборен модус още по време на летните протести. Обвиненията за присъствие на олигархията в полити...

Според Ганев така е съвпаднал календарът на изборите у нас тази година, че президентските избори се оказват форма на политическо следствие на парламентарните. "На парламентарните избори ние ще имаме

нова политическа ситуация.

Който и да управлява, който и да е първи, ситуацията ще бъде много различна, защото ще има нови играчи в парламента, балансите ще бъдат различни. И в момента, в който се състави 45-ото НС, ще е ключово важно дали ще излъчи или не конфигурация, дали ще има или не предсрочни парламентарни избори след редовните... Тогава вече политическите сили ще започнат пазарлък кой–кого–какво да подкрепя и съответно кои да са потенциалните кандидати.

ДПС избърза – явно там има трайно решение срещу Радев. Това не е за подценяване, защото партийната подкрепа на ДПС за президент е особено ключова. Почти всички избрани президенти са били с подкрепата на ДПС – просто има едни 400 000 гласа отгоре. Не само че Радев се лишава от 400 хиляди гласа, но и това са 400 хиляди гласа за неговия опонент. Разбира се, има много време дотогава."

Справянето с коронавируса като политически инструмент

Десислава Атанасова: В ГЕРБ винаги сме готови за избори

"Партия ГЕРБ винаги е готова за избори и това сме го показвали много пъти", заяви пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ във връзка с дат...

"Няма съмнение, че справянето или несправянето с коронавируса несъмнено ще бъде главната тема на предизборната кампания. И другото важно следствие от Covid-19 – различните подходи за икономическо възстановяване след въведените мерки."

Системните партии и новите политически субекти

"Всяка една парламентарно представена партия ще има по-малко гласове от 2017 година. Предизвикателството пред новите политически субекти е, че трябва да правят партия в условията на пандемия, а една партия се прави със структури – трудно, защото не могат да се събират много хора на едно място... Традиционната форма на кампания, колкото и ретроградно да звучи за някои, не е била онлайн, а е била със срещи на терен."

Възможни политически партньорства

"Няма съмнение, че споразумение между ГЕРБ и СДС ще се подпише, защото това е коалиция вече тествана на избори. СДС са доволни от подобна коалиция. Огромно предизвикателство пред ВМРО ще бъде влизането в парламента – имат определени шансове като Обединени патриоти с НФСБ. Не изключвам и договорка с ГЕРБ."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Йотова критикува и частната детска болница, и промените в хазарта

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика