Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

6323
Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната
Снимка: Локхийд Мартин

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, поръчани от САЩ.

Още: Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Надграждане

Намерението е тези обекти да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. „Те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне оборудването им. Ако фокусираме усилията си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде възможно“, подчерта началникът на отбраната в отговор на журналистически въпроси днес, 30 април.

Продължават усилията и към друга група обекти, които осигуряват поддръжката на самолетите, към която също има големи изисквания, посочи адмирал Ефтимов. Те трябва да бъдат завършени до март-април 2025 г.

Началникът на отбраната отбеляза, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен. „Той не касае само приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата – комунално-битовите условия, пожарното осигуряване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подходящи както за техниката, която придобиват, така и за времето, в което живеем“, заключи началникът на отбраната.

Докъде стигна процесът с F-16 Block 70 - припомнете си тук: Какви промени се правят в договора със САЩ за изтребителите F-16 Block 70?

Мерките срещу проблема с некомплекта в армията

Министерството на отбраната предприема "комплексен подход" за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на журналисти след видеоконферентната връзка с националните командири на българските контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак.

По думите на министъра – модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплащането на военнослужещите, издигането на авторитета на военната професия са мерки, които се очаква да доведат до по-голям интерес към служба във Въоръжените сили на Република България.

Снимка: Атанас Запрянов, БГНЕС

Още: Предложение на всички: Вдигат заплатите на военнослужещите с около 30% (ВИДЕО)

Запрянов: Професията военен ще стане по-атрактивна

„Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: „Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“.

Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, смята Запрянов. „Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство. Това ме обнадеждава и ни задължава да продължим да носим службата, да издигаме способностите за отбрана на страната и да се грижим за българските граждани в изпълнение на третата мисия“, каза министърът, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Още: Да повишим разходите за отбрана до 2,5% от БВП: Призив от военния министър

Връщане на наборната военна служба?

В отговор на въпрос той посочи, че не се обмисля връщане на наборната служба. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други.

Още: Военният министър: Мислим за освежаването и подмладяването на запаса (ВИДЕО)

По отношение на кампанията за прием във висшите военни училища, която тече в момента, министърът на отбраната посочи, че тази година се очаква повече окомплектоване на вакантните места. „Младите хора трябва да знаят, че в армията, встъпвайки в служба като войници, сержанти и офицери, имат бъдеще и успешна кариера“, каза той.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност. „За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

"Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика