ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента върху АПК

1755
ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента върху АПК
Снимка: БГНЕС

Ще отхвърлим изцяло ветото на президента върху Административнопроцесуалния кодекс. Това каза в интервю за „Правен свят“ народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, предаде БГНЕС. В края на политическия сезон Румен Радев наложи вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс. Аргументът му бе, че с новия закон "ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията".

Кирилов от ГЕРБ подчерта, че с разглеждането на президентското вето още в началото на новия парламентарен сезон не е търсен специален политически знак, а просто е спазен срокът, заложен в правилника. Той припомни, че върнатите за ново обсъждане от държавния глава нормативни промени са резултат от продължителна работа, започнала от началото на 44 Народно събрание.

КНСБ: Депутатите трябва да подкрепят ветото на президента върху АПК

КНСБ настоява при предстоящото гласуване на ветото на президента Румен Радев върху промените в Административно-процесуалния кодекс депу...

„Това е най-дълго обсъжданият законопроект в това Народно събрание – започнахме на 1 юни 2017 година. Тъй като това е процесуалният закон, който е по отношение на административното ни правосъдие, той е с особена важност, прилаган е повече от 10 години. Време е, съобразно становището на всички участници в този процес, да се направи една съществена законодателна визия. Така че с оглед аргументи и съображения ние следваме изискването на Правилника“, коментира Кирилов.

Председателят на правната комисия отбеляза, че мотивите на президента не са нови, защото вече са били обсъждани в пленарна зала по време на дебатите на законопроекта. „В парламентарния дебат тази теза беше представена от опозицията, главно от народните представители от БСП, така че това не са необсъждани аргументи. По всеки един от тях мнозинството се е съобразило, така че, ако всички парламентарни формации са последователни в позициите си, моите очаквания са, че няма да има промяна, тоест – текстовете ще бъдат подкрепени така, както бяха подкрепени на второто четене на законопроекта за изменени и допълнение на АПК“, смята Кирилов.

Според него в хода на обсъжданията подробно са били изложени аргументите за т.нар. повишаване на държавните такси. „Нашият отговор е в сравнението на тези такси с общото ни гражданско съдопроизводство. Лесно е да се съобрази колко пъти по-ниски остават все пак тези такси, ако се сравнят с гражданското съдопроизводство. Така че повишението е минимално и то в никакъв случай първо - не покрива "цената" на административния процес по едно административно дело и второ - не се явява препятствие за страните, които биха искали да обжалват, да упражнят тези си права. Никой не може да ме убеди, че 1700 лв. държавна такса е пречка за този, който иска да обжалва една процедура, която е за 30 млн. лв.“, подчерта Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика