Ето как (не)правилно се избира фирма за ОУП на Хасково

3421
Ето как (не)правилно се избира фирма за ОУП на Хасково

Странна последователност от действия се получи при възлагането на обществена поръчка за изработване на Общ устройствен план (ОУП) на община Хасково, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Според участници в процедурата тя вече е опорочена, тъй като са отворени ценовите им оферти, а чак след това със заповед на кмета бива прекратена.

РЗИ забрани да се пие водата от седем чешми в Хасково

РЗИ издаде предписание, с което забранява употребата за питейни нужди на водата от седем чешми в Хасково заради нарушени микробиологичн...

На 7-ми септември поръчката е обявена отново, но в Общината вече знаят кой какво предлага. Тя е със същата прогнозна стойност - 450 000 лева без ДДС. Предложенията ще бъдат отворени на 10 октомври. Критериите за оценка на офертите са два: качество (70%) и цена (30%). Срокът за изпълнението трябва е не повече от година и половина.

Първата процедура бе стартирана през януари тази година. При нея критериите бяха следните: Обосновка на участника за изготвяне на ОУПО и ЕО (тежест 20%), Методология за изготвяне на ОУПО и ЕО (20%), Програма за управление на риска (15%), Организация и план за изпълнение на проекта (15%), Цена (30%).

Подадени са девет оферти за участие в нея, отворени на 28 февруари. На 27 април специално на ДЗЗД „Градско планиране Хасково“ е дадена възможност да отстрани „новооткрита нередност“.

На 18 юни биват отворени ценовите оферти на шестима кандидати, допуснати до този етап. Десет дни по-късно - на 27 юни - кметът Добри Беливанов прекратява поръчката.

Мотивите за това са, че методиката на оценка на офертите противоречи на основните изисквания на ЗОП и ППЗОП и не може да бъде приложена обективно, без да се ощетят участници. В такъв случай методиката не можела да гарантира, че предложението на участника, който ще получи най-висок брой точки, ще осигури най-качественото изпълнение на поръчката.

До края на ноември трябва приключи проектът за допълнително водоснабдяване на Хасково

До края на ноември 2018 г. трябва да приключат дейностите по проекта за допълнително водоснабдяване на Хасково, които се изпълняват от ...

Срещу заповедта за прекратяване на процедурата има подадена жалба в КЗК от консорциум „ОУПО Хасково – 2018“, но поради неспазване на срока за обжалване не е образувано производство. Поведението на възложителя бе яростно атакувано от съветника Антон Иванов (ГЕРБ), който в края на юни месец подаде питане до кмета по този въпрос.

„Аз бях един от хората, които изключително настойчиво искахме да бъде изработен ОУП, защото това щеше да спре онова хаотично застрояване в централната градска част на Хасково“, каза съветникът. Пред колегите си и присъстващите на заседанието той описва стъпка по стъпка какво се е случило с процедурата.

„Но на 27 юни, десет дни по-късно, със своя заповед г-н възложителя прекратява обществената поръчка с мотив, че методиката за оценка на офертите противоречи на основните изисквания на ЗОП и Правилника за неговото приложение. Но тази същата методика е утвърдена от кмета Добри Беливанов, съгласувана е. На 12-ти той изпраща отговори на пет въпроса към участниците в обществената поръчка. Тези пет въпроса касаят точно методиката. Обяснява им как да постъпят. И накрая, понеже нещо не му харесва, прекратява поръчката на 27 юни. Моят въпрос към възложителя е следният: „Кога точно г-н възложител, установихте, че методиката, утвърдена от вас, и съгласувана от правния Ви отдел и от главния Ви счетоводител, е дълбоко погрешна и несъответстваща на ЗОП и ППЗОП?“, попита той.

Иванов даде един възможен отговор: „След отварянето на ценовите оферти е станал ясен победителят, който обаче не е нашият човек“.

Въпросната обществена поръчка била и сред причините за отстраняване на шефа на правния отдел в община Хасково Пламен Лечев. Пред медиите той обясни преди време, че в заповедта му за прекратяване на договора мотиви нямало, но той смята, че е заради задаваните от него неудобни въпроси за някои обществени поръчки, сред които и тази за ОУП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com