Иван Гешев: Няма да допуснем персонални атаки срещу магистрати

4155
Иван Гешев: Няма да допуснем персонални атаки срещу магистрати
Снимка: БГНЕС

"Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от прокуратурата, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили". Това се казва в позиция, изпратена от зам.-главния прокурор Иван Гешев до медиите.

"Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност - дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор", коментира Гешев.

Преподаватели от УНСС против подкрепата на ВУЗ-а за Иван Гешев

В УНСС назрява скандал, след като ректорът проф. Стати Статев обяви подкрепата на университета за кандидатурата на Иван Гешев за главен...

"От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ (Прокуратура на Република България - бел. ред.) обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната ѝ работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието "Халифакс", твърди още Иван Гешев.

Според OFFNews позицията на заместник-главния прокурор вероятно е провокирана от статия във вестник "Капитал" от 2 август 2019 г. В нея се разказва как единственият номиниран за обвинител номер едно е получил подкрепа от следствия и прокуратури. В текста пише още: "На челните места в подписката са ядрото обвинители, които виждаме по телевизията, заради публичните акции от ерата "Гешев". Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев, Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега".

"Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус", пише още в позицията на Иван Гешев до медиите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество