КНСБ иска COVID-19 да бъде призната за професионална болест

5142
КНСБ иска COVID-19 да бъде призната за професионална болест
Снимка: БГНЕС

„COVID -19 трябва да попадне в Наредбата на опасните болести, което двата синдиката отдавна са поискали. Това дава своите формално-правни аргументи, след това хората да се възползват когато оздравеят и да имат обезщетение“. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров и добави, че около 700-800 работници в икономическа активна възраст най-вероятно са заразени с коронавирус, макар и леко да изкарват инфекцията.

„Ние знаем за над 200 души – медицински работници, хора в леката промишленост, в градския транспорт. Те стават все повече. Независимо, че и двата синдиката апелирахме всички предприятия да отчетат новата заплаха, виждате че бавно и полека навлиза и в производствения процес“, коментира още той.

44 000 нови безработни от началото на извънредното положение у нас

44 000 души са новорегистрираните безработни от началото на извънредното положение у нас на 13 март. Това съобщи в предаването „Л...

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е категоричен, че настоящата пандемия ни изправя пред нови и непознати предизвикателства, с които трябва да се справим.

„Ние трябва да създадем стандарт за безопасност и здраве при работа, непосредствен, свързан с COVID-19, защото в момента го караме на импровизация“, коментира той и каза, че не трябва да се допуска занижаване на средствата за безопасни условия на труд, а именно това предполага, че ще се случи, когато държавата и нейната икономика започнат да се възстановяват заради липса на достатъчно средства.

„Това не трябва да се допуска. Трябва да има двойно повече внимание върху това, което се случва. Инспекцията по труда, която сега се занимава с това да проверява декларации, трябва да влезе в съществената си роля. Отсъствието на ресурс и капацитет в тази инспекция, което показва, че в нашата държава, гонейки други цели, ние пренебрегваме изключително важни неща като човешкото здраве и живот, бутайки ги настрани. Инспекцията по труда трябва да започне да се занимава с тази си дейност и капацитетът й да бъде увеличен. Ние, КНСБ и работодателските организации сме в състояние да осигурим капацитет и жива сила, с която да подпомогнем дейността на инспекцията по труда“, обяви Манолов.

Попитан дали тази протегната ръка ще бъде приета от държавата, президентът на КТ „Подкрепа“ каза, че те отдавна са я подали, а сега просто трябва да подновят предложението си пред властимащите.

На свой ред президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че в петък, когато се отбелязва Денят на труда, ще обявят как ще подкрепят синдикалните си членове, които са заразени с COVID-19.

Родители и синдикати се обявиха в петиция против връщане на учениците в клас

Родители и синдикати са категорично против идеята за връщане на учениците в клас преди края на учебната година. За такава възможност сп...

Димитров заяви, че те продължават да се борят за това работниците да работят при безопасни и здравословни условия на труд и припомни, че миналата година, по време на своята 100 годишнина, Международната организация на е излязла с декларация в която настоява да бъдат признати като фундаментални правата на работното място и да бъдат охранявани по този начин от всички държави-членки, независимо какви законови регламенти действат в тях.

Стана ясно още, че от 20 години КНСБ продължава да подпомага финансово деца на работници, загинали в трудови злополуки чрез благотворителния фонд на името на д-р Желязко Христов.

„Към момента те са 47. Ние ги подпомагаме ежемесечно докато навършат пълнолетие. От началото на година добавихме още 3 деца – на загиналите при аварията в ТЕЦ „Марица-Изток II“, на АМ „Хемус“, посочи той и коментира, че се наблюдава задържане на броя на децата, които губят своите родители.

На финала той каза, че днес бият камбаната с призив да направим така, че да има по-малко деца сираци, като опазим родителите на работните им места.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Генерал Мутафчийски: Получавам заплахи за живота си

В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването. Това казва началникът на Националния кризисен щаб генерал-ма...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество