Синдромът УНСС: Калпавото образование, което разяжда всичко

17393
Синдромът УНСС: Калпавото образование, което разяжда всичко

Скандалът с УНСС избледнява, но петното върху българското висше образование ще остане да личи още дълго. И така би трябвало да е.

В една развита държава, с работеща образователна система, в която живеят хора с достатъчно чувство за достойнство и отговорност, за всеки студент би било срам да му предложат оценка срещу бял лист. За всеки преподавател пък би било срам да си помисли да отправи такава "оферта".

А най-засрамено би се чувствало обществото, което е допуснало закърняване на основополагащи ценности и морални устои.

В България обаче срам няма. Не се срамуват студентите, минали изпит без да са показали и грам знания. Не се срамуват и преподавателите, според които огласяването на случая е "уронване на престижа". Не се срамуваме и ние - всички останали, които бавно и безучастно гледаме как българското образование отива по дяволите, защото са го поели безнравствени некадърници.

Министърът на образованието: Не можем да се намесим в казуса с УНСС

Университетите като автономни учебни заведения сами решават как да действат по отношение на студенти, подали сигнали за нередности или ...

Българските студенти масово са мързеливи лентяи без никакви академични интереси, влезли в университет, просто защото могат. Защото всеки може. На Запад - там, където критериите са нормални, голяма част от българските студенти щяха да имат проблем дори да завършат училище. Тук обаче завършват. И след това минават през 4-те години на висшето си образование като на сън - винаги първи в кафето, но последни на лекция, с 3-ки на изпитите, но 6-ци по пиене. Някои от тези студенти работят, други харчат парите на "мама и тате". И когато дойде денят за поредния изпит, при тях влиза един "преподавател" и им казва, че ако искат, няма нужда да пишат нищо, ще ги пусне просто така. И те приемат моментално. А след това се настройват срещу единствените двама балъци, останали, за да положат изпит по правилата и които заради този "грешен" избор в крайна сметка получават двойки.

Обикновеният българин маха с ръка на тази история. Разбира се, е епизодично възмутен, но си има по-важни задачи, за които да мисли. А и е твърде вероятно той също да е бил такъв "студент". В крайна сметка, той не вижда нищо чак толкова притеснително в цялата ситуация. Докато не му се случи некадърен лекар да лекува детето му. Или некадърен архитект да му прави къщата. Или некадърен техник да му сложи бойлера, който в последствие да гръмне. Или некадърен шофьор да го убие на пътя.

Защото калпавото образование има много по-сериозни последици от това дали един преподавател ще бъде уволнен, а един престиж - уронен. Калпавото образование разяжда обществото на всички нива. Засяга и вреди на всеки един от нас. То не е някаква химера, сведена до ограничена група хора. То е основната тъкан, която изгражда успешните и прогресиращи общества. Ако искаме нашето да е такова, от българското висше образование трябва да бъдат изметени всички псевдостуденти и всички псевдопреподаватели. Университетът не е хан и не е за всеки. Недостойните не трябва да имат място в него.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com