Такса "Перник" е обида и глупост

12689
Такса "Перник" е обида и глупост
Снимка: БГНЕС

Такса "Перник" е поредната глупост, родена от неадекватни мозъци.

За кратко припомняне, т.нар. "такса Перник" е предложение на бизнеса за облагане с такса на всяка кола с не-софийски регистрационен номер, която влиза в столицата.

АИКБ: Такса "Перник" е противоестествена за бизнеса

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не е участвала на срещата, на която е било направено предложение за въвеждане на...

Първо, идеята е дискриминационна и правно неиздържана. Затова тя лесно би паднала в съда.

Второ, идеята е обидна и показва високомерие и неуважение към основния двигател на икономиката на София - т.нар. "пришълци".

В София има стотици хиляди коли с "чужди" регистрации. Защото в София има стотици хиляди хора от други градове. И "софиянци" трябва да разберат, че именно тези хора спасяват икономическия растеж на милия им роден град.

София концентрира основните и най-големи университети, а и основните и най-големи компании във всички сфери на икономиката. Следователно, няма нищо по-логично от това млади хора от цялата страна да идват тук, за да учат, и в последствие да остават, за да работят. Има толкова много професии, които е напълно невъзможно да се упражняват извън София. И това не е вина на "пришълците".

Бизнесът предлага такса за коли с друга регистрация, влизащи в София

Автомобилите, които не са със софийска регистрация, да плащат такса за влизане на територията на столицата, предложи бизнесът на кмета...

По отношение на автомобилите. Стига с подигравките с Перник. Една такава фантасмагорична такса не би ударила най-много перничани, защото те са "х" на брой хора, живеещи в Перник, но всеки до пътуващи до работа в София. Таксата би ударила най-повсеместно стотиците хиляди, родени в други градове, но живеещи и работещи в столицата. Защото по една или друга причина те нямат все още собствено жилище в София, за да могат да регистрират към същия адрес и автомобила си. Те живеят под наем, но работят тук. И защото постоянните им адреси са другаде, и колите им са с "чужда" регистрация.

Това са стотици хиляди хора. Това са пълноправни граждани на София, които работят и поддържат икономиката на града. И само защото, по бюрократични причини, автомобилите им са с друга регистрация, да бъдат гледани отвисоко като вредители, като нещо "в тежест", е обидно и неадекватно.

И не, такса "Перник" няма да намали трафика. Великият бизнес и великите общинари нека се замислят защо все по-често има семейства с 2 - 3 - 4 автомобила. Когато си отговорят на този въпрос и вземат съответните мерки, тогава да се бият в гърдите, че са измислили решение на проблема.

Но да се предлагат глупости, които обиждат толкова много хора, работещи съвестно и отговорно, е просто безочливо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com