Експеримент не потвърди, че Вселената е холограма

27460
Експеримент не потвърди, че Вселената е холограма

Детекторът "холограф", създаден от учените от лаборатория Ферми, не успяха да открият следи, че нашата Вселена се явява плоска холограма, в която ние живеем, става ясно от статия, публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет.

"Не успяхме да открием корелации, които да сочат нова физика и холографски шум. Но за мен нашето най-голямо постижение се заключава в това, че сега имаме метод за наблюдение на тъканта на пространство-времето на такова ниво", казва Крейг Хоган (Craig Hogan) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена (САЩ).

Илюзия ли е Вселената?

Дали Вселената е илюзия - двуизмерна прожекция върху космически екран, която човешкото съзнание не може да осмисли? Отговор на този въп...

Днес физици, космолози и астронавти активно спорят за това, явява ли се нашата Вселена истински триизмерен обект, или е плоска холограма. За първи път такава възможност е изказана от нидерландския физик Герардус 'т Хоофт, който през 1993 г. излага така наречения холографски принцип, обясняващ устройството на Вселената или черните дупки.

Този принцип гласи, че и Вселената, и черните дупки може да се представят във вид на гигантска двумерна холограма, на повърхността на която е "записана" информация за изкривяването на пространство-времето в тях.

Благодарение на тази информация ние виждаме не плоски обекти, а своеобразна триизмерна сфера празнина. На базата на този принцип друг известен учен – американският физик Хуан Малдасена – през 1997 година е разработил теория и уравнения, описващи поведението на холографска черна дупка или Вселена.

През 2009 година Хоган и няколко други учени от Фермилаб измислили как могат да проверят теориите на 'т Хоофт и Малдасена на практика.

Както забелязал калифорнийският физик, ако холографският принцип е справедлив, то тогава триизмерните координати на произволни точки в пространството ще бъде невъзможно да се измерят точно поради неопределеността, задавана от законите на квантовата механика, подобни на принципа на неопределеност на Хайзенберг. Поради това координатите на всяка точка в 3D пространството ще "треперят" и ще се колебаят на много високи честоти.

Възрастта на Вселената зависи от гледната точка

Учените смятат, че имат ясна идея за това, на колко години е Вселената, но нейната възраст зависи от мястото на изчисление, пише Мегавс...

Този ефект може да се забележи, като се поставят един до друг два еднакви свръхточни интерферометъра, които да измерят разстоянието, което лъчът ще премине при движението от лазера до детектора на фотони с точност до един атом.

Ако Вселената е холограма, то тогава измерваните от интерферометрите разпространения в стойностите на координатите и дължините ще бъдат свързани помежду си, което може да се открие в данните от наблюденията. Ако живеем в реален триизмерен свят, то тези колебания няма да се наблюдават.

В това отношение "холографът" много прилича на начина, по който работят съвременните детектори на гравитационни вълни, които също използват интерферометри за търсене на изкривявания в структурата на пространство-времето, но на много по-ниски честоти.

Ръководени от тази идея, учените похарчили около 2,5 милиона долара за създаването на подобна инсталация, в която лъчът изминава внушителните 38 метра. Първите опити, проведени с помощта на този "холодетектор", не успели да фиксират подобни корелации, което означава, че едва ли живеем в холограма, смята Хоган.

Самият учен признава, че подобни измервания не изключват, че холографската природа на Вселената може да се крие в други ъгълчета на Вселената, например в ъгъла на наклона на обектите от материалния свят един спрямо друг.

Вселената бавно, но сигурно гасне (ВИДЕО)

Международен екип астрономи са изяснили, че Вселената изработва два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 млрд. години, пише Мегавсе...

Други физици, запитани от сп. Science, се съмняват, че холодетекторът работи изобщо, и изразяват съмнения, че теоретичните заключения на Хоган, обясняващи неговото функциониране, се явяват верни от гледна точка на науката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com