Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

11947
Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2
Снимка: Колаж/Actualno.com

Колкото и активно да се правят внушения, че напреженията около сглобката и нейния разпад бяха продукт на неочаквани събития, не ми изглежда, че в основата стои някаква серия от случайности. Напротив - много по-вероятно е мимолетният деветмесечен съюз - дефиниран чудесно от д-р Михайлов така: "Това е толкова неестествено, че е неестествено дори за тях, които са напълно неестествени"- да е приключил заради една нова равносметка. Равносметката, според мен, е на ГЕРБ. За тях е станало все по-явно, че не се нуждаят от ПП-ДБ в управлението. Ето и защо.

Първо, калкулацията. Ако изборните резултати се движат около последните, с очакван спад на ПП-ДБ, леко повишаване при ИТН и запазен резултат за ГЕРБ и ДПС - последното се очаква, предвид това, че именно те ще организират изборите (заради "добре премислената" конституционна реформа), то с много малка помощ отстрани Борисов и Пеевски ще се окажат с пълно мнозинство. Няма нищо по-лесно от това, като добавим и любимия прийом - пазаруването на депутати. От "Възраждане", ИТН и БСП, а даже и ПП-ДБ, може би е добре още отсега да се приготвят за отливи. Естествено, новото правителство ще се обяви за експертно и какво друго, освен евроатлантическо. Към това ще има един допълнителен слоган - "никога повече ПП-ДБ във властта"; опозицията и без това го повтаря непрекъснато. Ако следите последните изяви на Тошко Йорданов например, ще забележите, че по някаква причина разпределението на критиките му срещу властта е, на око, следното: 95% ПП-ДБ и 5% ГЕРБ. Не ми е трудно да предположа накъде могат да се наклонят везните. 

И сега, нещо много по-важно извън простите сметки. Още на последните избори резултатите бяха такива, че ГЕРБ и ДПС, подпомогнати от трети играч, можеха да съставят правителство. Голямата промяна обаче сега е друга, която не е свързана с електоралните резултати, а с представата за допустимо в политиката. Миналата пролет изглеждаше невъзможно Борисов да излезе пред камерите и да обяви, че ще направи кабинет с ДПС и БСП, да кажем. Щеше да се възприеме като възмутително, скандално, абсурдно. Сега, струва ми се, не съвсем. Спокойно мога да си представя как Борисов обявява "експертен кабинет", в чиято авансцена поставя само безобидни фигури като Мария-Габриел и през това време заедно с Пеевски си връща малката част от отстъпени територии, от които бе принуден частично да се откаже. Да, ще има протести на площадите, но на тях няма да се събере същото множество, на каквото ПП-ДБ бяха способни преди. Защото някой там ще трябва да обясни двуличието на собствените си лозунги. И ето така, 12 години след протестите срещу Пеевски и 4 след онези против Борисов, всичко ще бъде изгубено.

Бързам да го напиша отрано - докато апологетите на сглобката в момента правят главното, което умеят: да пренастройват ума си за новата реалност така, както лакеите се грижат за тоалета си. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com