Доклад: Сан Франциско наркотиците са отнели повече животи, отколкото Covid-19

3728
Доклад:  Сан Франциско наркотиците са отнели повече животи, отколкото Covid-19
Снимка: iStock/Guliver

През януари съдебен лекар в Сан Франциско публикува шокиращ доклад: миналата година наркотиците са убили три пъти повече жители от коронавируса - 699 срещу 235, пише Le Monde. Това е абсолютен рекорд: през 2019 г. предозиране е причинило смъртта на 441 души, което вече е със 70% повече от 2018 г. (259 души). По този начин в Сан Франциско, където е едно от най-ниските нива на смъртност от коронавируса сред всички американски градове, средно двама души на ден умират от незаконни вещества през последната година. Тази „тиха“ пандемия процъфтява в центъра, по малките улици и в кварталите на бедните, предаде агенция Фокус.

Както в останалата част на Америка, повечето свръхдози включват синтетичния опиоид фентанил, който е пет пъти по-силен от хероина. Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) между май 2019 г. и май 2020 г. от предозиране с лекарството са загинали 91 000 американци - повече от жертвите във Виетнамската война или броя на загиналите по пътищата от 2017 г. насам.

Нов Covid-тест дава резултати три пъти по-бързо от досегашните и открива мутации

Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни те...

Фентанилът се появява в Сан Франциско през 2018 година и сега 500 милиграма от веществото могат да бъдат закупени за 20 долара в квартала Тендърлойн, убежище за дилъри и бездомници от десетилетия. Според френския вестник тази област представлява една четвърт от смъртните случаи в града: поради карантината той се е превърнал в пазар на наркотици на открито. Местните и бездомните асоциации обвиниха правителството в неактивност и смятат, че „Тендърлойн“ е гето, в което се толерира престъпността, за да се запази безопасността на останалата част от града. През май 2020 г. Хейстингския колеж по право на Калифорнийския университет и други граждани заведоха дело срещу администрацията, след като преброиха над 400 палатки в района. Кметството разпореди бездомните да бъдат настанени в евтини хотели и разреши да се създадат официални палаткови лагери на паркинги.

Пандемията изостри проблема с наркотиците в Сан Франциско, се отбелязва в статията. „Златното правило за предотвратяване на предозирането е да не оставяме хората да бъдат сами“, обяснява Кристен Маршал, ръководител на финансирания от града проект за предотвратяване на предозирането DOPE. Карантината, от друга страна, наложи социално дистанциране и прекъсна работата на екипите за помощ, работещи в квартала.

Според карта, съставена от The San Francisco Chronicle, повечето смъртни случаи от предозиране живеят в хотелски стаи, предоставени от кметството за бездомните. Някои бяха открити чак след няколко дни. Други загинаха по улиците от студа. Според информация от съдебните лекари 76% от смъртните случаи са мъже, една четвърт са афроамериканци, докато чернокожите съставляват само 5% от общото население на града.

Статистиката показва, че броят на смъртните случаи от предозиране е започнал да расте през март с въвеждането на карантина: ако през януари 2020 г. са регистрирани 38 смъртни случая, то през април - вече 52, през май - 71. Тази „тиха“ епидемия е могла да доведе до по-голям брой жертви, ако Naloxone, спешно лекарство за неутрализиране на ефектите на опиоидите, не е спасило 3400 души, казват от DOPE. Организацията разпространява животоспасяващи комплекти (антидоти, стерилни спринцовки) и обучава общински работници и семейства за откриване на предозиране. „Ако нямахме налоксон вече нямаше да имаме място в моргата“, казва Кристен Маршал пред The San Francisco Chronicle.

Отново висок брой заразени с COVID-19, рекорд на ваксинациите за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 1 800 са новооткритите заразени за 23 февру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка