САЩ: България не полага усилия в борбата с трафика на хора

1858
САЩ: България не полага усилия в борбата с трафика на хора
Снимка: Thinkstock

Макар България да полага усилия в борбата с трафика на хора, българското правителство не покрива дори минималните стандарти за елиминиране му. Това става ясно от тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора по света.

В него се отбелязва още, че въпреки това правителството не демонстрира по-големи усилия в сравнение с предишния отчетен период, информира в. "Сега". Съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са издали условни присъди за повечето от признатите за виновни - само 12 от 35 осъдени са с ефективни присъди, което е доста по-малко в сравнение с предишните 3 г. Предоставянето на специализирани услуги на жертвите е рядкост, защото капацитетът за справянето с пробллема е недостатъчен.

Четирима души с обвинения за трафик на жени

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за трафик на хора в Гърция и Федер...

Основните препоръки на САЩ към България са свързани с „полагането на повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти, особено в областта на трафика на хора с цел трудова експлоатация”. Според доклада особено важно е да се дават ефективни присъди в затвора на признатите за виновни лица и да оказва повече помощ на жени и деца, станали жертви на трафик.

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик, с цел сексуална и трудова експлоатация. Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток. Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите.

Български деца и възрастни с увреждания са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Великобритания, пише още в доклада. Румънски момичета стават жертви на секс трафик в България. Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления, и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, се посочва в заключение на доклада в частта му за България.

Предмет на анализ в доклада са: разследването на повече случаи с трафик на хора с цел трудова експлоатация, оказването на подкрепа на жертви на трафик, приемането на национална стратегия за борба с тези престъпления за периода 2017-2021 г. и действията на правоохранителните органи срещу държавни служители и полицаи, станали съучастници в схеми за трафик на хора.

САЩ: Военните действия срещу Северна Корея са опция

Предприемането на военни действия от страна на САЩ срещу разполагащата с ядрен арсенал Северна Корея е „опция на масата“. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com